Skip to content

DWDD: 30 januari is de dag van…

25 januari 2008

De Nederlandse dierentuinen hebben het jaar 2008 uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Kikker’. Door de opwarming van de aarde kan in de leefgebieden van kikkers en padden een dodelijk schimmel toeslaan, waardoor vele soorten dreigen uit te sterven.

Bedreigde diergroep

Vele soorten amfibieën zijn uitgestorven in de laatste decennia. Eerst kwam dat door het verlies aan leefgebied. Tegenwoordig vooral door een agressieve huidschimmel die ontstaat door het veranderende klimaat. Binnen een etmaal kan een kikker hieraan sterven.

Malaria

De schimmel is al gevonden in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en breidt zich uit naar de andere werelddelen. Zonder kikkers is er meer kans op ziektes als malaria, omdat de muggenlarven niet meer door de kikkers worden opgegeten.

Diverse activiteiten vinden dit jaar plaats in de Nederlandse dierentuinen om de noodklok te luiden. Harry Sacksioni verzorgt op woensdag 30 januari om 15.45 uur een live optreden in Artis bij de officiële opening van het ‘Jaar van de Kikker’. De opbrengst van zijn single ‘Paddentrek’ draagt bij aan diverse amfibie projecten.

www.dewerelddraaitdoor.nl 30-01-2008

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE