Skip to content

3voor12 limburg: While Harry Sacksioni gently weeps… (recensie)

17 april 2012

Een ode aan George Harisson en diens tijdgenoten

Roy Engelen 17 april 2012

WMGGWTijdens zijn theatertournee genaamd ‘While My Guitar Gently Weeps’ brengt gitarist Harry Sacksioni een ode aan de tien jaar geleden overleden Beatle George Harrison en diens tijdgenoten. In de typerende fingerstyle methode genaamd de ‘Sacksioni-methode’ laat hij eigen arrangementen van diverse klassiekers zoals ‘Girl’ en ‘Blackbird’ op één gitaar horen. Als toehoorder krijg je tevens een intieme blik in de muziek die als inspiratie heeft gediend voor de vorming van de gitaarmeester zelf.

Gelukkig weet Harry Sacksioni hoe hij zijn publiek enthousiast moet krijgen voor een uiteenlopend scala aan muziek. Vergezeld van prachtige anekdotes brengt hij een ode aan de muziek waar hij in zijn jonge jaren als gitarist door werd geraakt. Uiteraard spelen de nummers van de Beatles hier een hoofdrol in, maar ook muziek van Frank Sinatra en Queen passeren de revue. Dat hij als gitarist van alle markten thuis is, bewijst hij door zelfs de – naar eigen zeggen “inferieure” – overbekende Amerikaanse zomerhits naar een hoger niveau te tillen als hij de partijen van alle instrumenten tegelijk met één enkele gitaar weet te vertolken.

Het hoogtepunt van de avond is als Sacksioni na een voorstelling van zo’n twee uur waarin hij zich letterlijk de nagels van zijn vingers heeft gespeeld, nog gezellig voor op de rand van het podium gaat zitten om een aantal betoverende composities van nummers ten gehore te brengen. Hierbij eindigt hij met het prachtige nummer ‘Meta Sequoia’ vergezeld van een ontroerend verhaal over zijn eigen moeder. Ook is hij niet te beroerd om na afloop CD’s te signeren en een praatje te maken met iedereen die daar behoefte aan heeft.

Ondertekende kan iedereen van harte aanraden om naar een van de resterende voorstellingen van ‘While My Guitar Gently Weeps’ te gaan, of als dit niet meer mogelijk is naar de reprise die momenteel in de maak is. Niet alleen om een van de beste gitaristen die Nederland rijk is te kunnen beluisteren. Maar ook om erachter te komen waarom George Harrison indertijd verantwoordelijk werd gehouden voor de moord op Sharton Tate door Charles Manson, wat ons volkslied te maken heeft met ‘Paint It Black’ van de Stones en welke onbekende wereldhit Harry Sacksioni geschreven heeft.

Bron: 3voor12 limburg

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD