Skip to content

Ajacied met gouden vingers

19 april 2006

‘Ik heb al veel ervaring, maar dit had ik nog nooit meegemaakt’

Irene Koot

Feest. Dat is elk optreden volgens Harry Sacksioni. Zondag stapt de in Amsterdam geboren gitaarvirtuoos het podium van De Kleine Komedie op voor zijn programma City!, samen met funky basgitarist-gitarist Digmon Roovers en percussionist Sebastiaan Kaptein.

“Omdat ik nu al jaren op het platteland woon, leek het mij interessant om de tegenstellingen met de stad op te zoeken,” vertelt gitaarvirtuoos Harry Sacksioni over zijn nieuwe programma City!. Het programma is geen ode aan Amsterdam, stelt hij. “Ik zie City! meer als een vogelvlucht over de verschillende steden waar ik ben geweest. Ik vind de overeenkomsten tussen steden opvallend. Het transport via metro’s bijvoorbeeld. Waar ik ook ter wereld instap, ik krijg er altijd hetzelfde gevoel bij. Alsof ik in een luchtledige capsule zit, afgesloten van de buitenwereld. Zulke ervaringen heb ik naar muziek vertaald, in het geval van de metro naar een heel langzaam nummer.”

Amsterdam Arena

Ook de Amsterdam ArenA komt langs. Sacksioni speelde op jonge leeftijd bij Ajax, en de voetbalclub had hem benaderd om het stadion muzikaal te openen. Die eer ging uiteindelijk naar zangeres Trijntje Oosterhuis, op aandringen van de stadionorganisatie. Sacksioni ziet er de humor wel van in. “Zulke ervaringen verwerk ik ook in mijn muziek, dat neem ik een beetje op de hak in mijn programma. De Amsterdam ArenA samen met cultuurhistorische gebouwen zoals de Sagrada Familia in één nummer. Zo zoek ik telkens uitersten op.” En uitersten zoeken Sacksioni op. Tot twee weken voordat de tournee begon, zat hij nog zonder percussionist. Alle goede muzikanten die in aanmerking kwamen, waren bezet. Toen kwam Sebastiaan Kaptein in beeld. “Gitarist Digmon Roovers, met wie ik eerder heb samengewerkt, raadde hem aan. Kaptein is zijn zwager. Ik was in eerste instantie achterdochtig, omdat ik zijn naam niet kende. Maar Roovers haalde me over om het een keer te proberen. Zodoende kwam Kaptein langs in mijn studio. En het was meteen raak!” Vanaf de eerste seconde deelden ze dezelfde timing. “Ik heb al veel ervaring, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Daar krijg ik kippenvel van. Sinds die eerste repetitie is onze samenwerking alleen maar gegroeid.” Ook over de samenwerking met Roovers is Sacksioni enthousiast. “Wat Digmon Roovers doet is heel bijzonder: bas op de gitaar spelen.” Dat klinkt volgens Sacksioni heel funky. “Tijdens The Five Great Guitars stonden we met nog drie andere gitaristen op het podium. Het klikte zo goed tussen ons, dat ik besloot om nog eens samen te werken.”

Slechte dag

Van optreden krijgt Sacksioni nooit genoeg. “Het is elke keer weer een feest. Ik word gestuurd door mijn passie. Zodra ik een theater binnenstap, krijg ik zin om op te treden. Het maakt zelfs een slechte dag goed.” Naast optreden en muziek maken brengt hij tegenwoordig zelf zijn muziek uit. “Je kunt mijn cd’s alleen nog maar via internet en bij mijn voorstellingen kopen. Zo kan ik de prijs laag houden, op €18,-.” Ook heeft hij een boek geschreven: De Sacksioni Methode. “Een dikke pil, met een dvd erbij, waarmee ik alles wat ik kan wil overdragen. Met de dvd-opnamen ben ik nog wel de hele zomer bezig. Het is een hele klus om alles wat ik beschrijf voor te doen.” Daarnaast zit een anekdoteboek in de pijplijn, en het uitbrengen van de City!-cd. De opnamen voor dit livealbum vinden onder andere plaats tijdens het optreden in De Kleine Komedie.

nl20 19 april 2006]

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE