Skip to content

‘Altijd alles uit de klankkast halen’ (Eindhovens Dagblad, oktober 2009)

5 oktober 2009

Harry Sacksioni geeft gitaarles aan verslaggever Peter Borgers.

Door Peter Borgers. Eindhovens dagblad – maandag 05 oktober 2009 (Foto René Manders)

Harry Sacksioni en Peter BorgersJe kan natuurlijk gewoon het zoveelste interview doen met Harry Sacksioni. Maar omdat de man een eigen gitaarmethode heeft geschreven, leek het leuker een gitaar mee te nemen en eens te trachten of we zijn methode in een uurtje onder de knie kunnen krijgen. Een onmogelijke opgave, maar heel leuk om te proberen.

Ik speel al 35 jaar gitaar, maar altijd met plectrum. Is dat taboe voor je?
“Ik heb niks tegen een plectrum. Maar mijn methode gaat uit van fingerpicking. Alleen dan kan je van je gitaar een heel orkest maken. Je duim doet de bassen, je vingers zorgen voor de akkoorden en de melodie. Want zeker bij instrumentale muziek, zoals ik maak, moet je altijd alles uit de klankkast halen.”

Een hele omschakeling. De linkerhand is geen probleem, maar de rechter moet omgeschoold worden.“Toch doe je dat al heel goed. Die duim doet al aardig mee. Je andere vingers moeten de routine krijgen. Voor mij is het inmiddels een automatisme geworden. Als je verder gaat in deze stijl zul je links ook om moeten schakelen. Want om die bassen constant door te laten lopen, moet je soms heel ongewone en soms zelfs onnatuurlijke dingen doen met je linkerhand.”

Je bent wel een prima leraar vanwege je enthousiaste positieve aanpak.
“Ik ben juist helemaal geen leraar. Nooit geweest ook, ik geef alleen masterclasses. Ik zou geen les kunnen geven aan een ongeïnspireerd kind dat liever voetbalt of zo. Ik moet het hebben van enthousiaste mensen, die dit willen leren.

Daarom wilde ik sommige dingen vastleggen, voor het geval ik er niet meer zou zijn. Toen ik de echte Sacksioni-dingetjes vastlegde, bedacht ik dat ze niet op zichzelf stonden. Als je dit (speelt onnavolgbaar riedeltje) wilt kunnen, moet je eerst dat (iets minder onnavolgbaar riedeltje) beheersen. Ik besef dat ik een complete methode schreef, maar dan achterstevoren. Toen ben ik maar helemaal vooraan begonnen.”

Nu heb je twee complete lesboeken met dvd’s. Hoe zijn die ontvangen?
“De reacties zijn waanzinnig. We zitten inmiddels aan de vierde druk. Binnenkort verschijnt de Sacksioni Gitaar Methode in het Japans. En er zijn plannen voor een Engelstalige uitgave.”

Het valt nog niet mee, moet ik zeggen. Maar ik heb genoeg geleerd om mee aan de slag te kunnen en uiteindelijk op verder te borduren. Al zal ik veel moeten oefenen. Is dat iets dat jij ook nog dagelijks doet?

“Nee. Ik speel en componeer dagelijks. Dat is tevens oefenen, natuurlijk, maar wel veel leuker en inspirerender. En het is niet nodig om precies te leren spelen zoals ik. Als je vanuit dit prille begin iets anders ontwikkelt waar jij iets aan hebt, kan ik alleen maar tevreden zijn. Zullen we nu even gewoon een potje jammen?”

Harry Sacksioni is met zijn theaterprogramma De Sacksioni Methode in het zuiden van het land nog te zien in het Munttheater in Weert op donderdag 29 oktober.

Eindhovens dagblad

Aankomende optredens:
 • 02 dec
HENGELO
 • 06 dec
WAGENINGEN
 • 07 dec
DRACHTEN
 • 04 jan
VENLO
 • 05 jan
MEPPEL