Skip to content

Amstelmuzement – Beat voor 60.000

19 mei 1968

Mammoetparty voor tieners

Redactie

AMSTELVEEN – Een daverend beatfeest in de Casimiraula besluit zaterdagavond de zo succesvolle “actie 60.000”. Op twee podia zullen gedurende ruim 4 uur bekende bands uit Amstelland en Amsterdam het publiek bezig houden. Ook in de foyer treden artiesten op. Naast beat is ook aan de liefhebbers van Country and Western gedacht. Uit Amstelveen komen o.m. de fancy act group “THE SCENE” en de in Amstelland bekende “RANGER SET” (met de Amstelveense gebroeders MATHIEU EN JOS CUSTERS). Uit Amsterdam komen “SAMLL JACK” en het trio “TRIO NICO V.D. LINDEN” (Ramsey Lewis-stijl). Eveneens uit Amsterdam: “B. AND CAMPAGNONS” met Country and Westernmuziek, gespeeld met skiffle.

Over de medewerking van de bekende Amstelveense beatgroup “The Squads” zijn nog onderhandelingen met militaire autoriteiten gaande, die overigens in een vergevorderd stadium verkeren. Twee leden van The Squads zijn in militaire dienst en zouden aanvankelijk geen vrij krijgen om met hun band op te treden. Amstelmuzement kreeg echter de volledige medewerking van de marine-superieuren van Ruud de Bree, die bij de mariniers in Doorn dient.

Hardstikke goed

The Squads kunnen nu optreden als ook de commandant van de pantserinfanteristen Mels Roos (basgitaar) zijn medewerking wil verlenen. Het ziet er naar uit dat het wel zal lukken. Het wordt een feestelijke boel, zaterdagavond in Casimir. De zaal zal uitbundig versierd zijn met grote spandoeken en andere attributen, die worden geleverd door reclamebureau Jan Luhlf. Zowel in de foyer – die de gehele avond geopend is – als in de grote zaal is een bar. De bands zullen afwisselend optreden op de twee podia. In de foyer wordt country- and western muziek gepresenteerd.

De bands zijn unaniem enthousiast over het doel van de actie. Vrijwel direct hebben zij hun medewerking belangeloos toegezegd. Een van de aardigste reacties kreeg Amstelmuzement van het Amsterdamse Nico van de Linden Trio: “De opzet van dat jeugdhuis, waar jonge mensen de hele dag vrij in en uit kunnen lopen vinden wij hartstikke goed.”

Het “Nico v.d. Linden Trio” bestaande uit leider Nico v.d. Linden (piano/orgel), Rudy Uytenhaak (slaggitaar) en Jaap Schottenvanger (drums), beschikt over een repertoire van ruim 50 nummers in Ramsy Lewis stijl. Ook zal het zaterdagavond enkele van de (10) eigen nummers spelen.

Het drietal werkt nu 2,5 jaar samen en is vooral bekend bij middelbare scholieren. Talrijke schoolfeesten verzorgde het met groot succes. Improvisatie is een van de belangrijkste kenmerken van Nico en zijn groep.

Geen probleem

BEATGROUP THE SCENE bestond in februari van dit jaar één jaar. Paul de Groot, Fred van der Hart, Ruud Blok en Peter Schüler schrijven veel nummers van hun repertoire zelf. Het gezelschap is niet overbekend, maar vindt dat geen groot probleem. “In ons korte bestaan is het ons in elk geval gelukt bijna de helft van ons repertoire te schrijven,” zeggen deze beat-muzikanten. Zij vinden het ontwikkelen van een eigen stijl niet nodig. Wel zijn zij van mening dat het voor een band met een of meer ervaren spelers niet zo’n toer moet zijn de helft of een kwart van het programma met eigen werk te vullen.
“Veranderingen in de lichte muziek veranderen niet het peil ervan,” is een van de stellingen van The Scene , dat overtuigd is van de kracht van eigen nummers in het repertoir. “Het publiek kan dan veel beter over de kwaliteit van de band oordelen,” aldus fancy actgroup The Scene.

Ex Clungel

SAMLL JACK uit Amsterdam heeft een ex-Clungel in zijn gelederen, Harry Sacksioni, 17 jaar, solo-gitarist en “gehard” in de roerige beatwereld. Hij is de matchmaker van Samll Jack en verantwoordelijk voor drie eigen nummers van de groep.
De verdere bezetting: Herman Mulder, 17 jaar, zanger; Theo Salden, 17 jaar, basgitarist en Willem Runhaar, 17 jaar, drums.
Kees Salden – broer van Theo – is zakelijk leider van de groep en met zijn achternaam en de M van Mulder en de 2 l’s van Willem ontstond “Samll”. “Jack”, werd erachter gezet omdat de ex-Sound Five het “zo lekker vond klinken”.

De activiteiten van Samll Jack beperken zich niet alleen tot de hoofdstedelijke beat-gelegenheden. Eerder traden de jongens op in Harderwijk, Haarlem, in Zeeland, Scheveningen, in het Lido-Leidseplein en in “Lanx” een Amsterdamse studentensociëteit. Speciale voorkeur op het gebied van de lichte muziek hebben zij niet. Zij vinden hun repertoire “Algemeen georiënteerd” en brengen zowel beat als soul.

In een ruimte aan de Bethaniëndwarsstraat klinken iedere maandag, de gehele dag, de beat-, soul-, of andere klanken van de daar repeterende Samll Jacks. Tot lichtelijk ongenoegen soms van buurtbewoners. Schuld daarvan is de nogal omvangrijke geluidsinstallatie, die bestaat uit een 150 Watt zangversterker, een 100 Watt solo-, een 70 Watt baskast en zangzuilen. “Alles zelf verdiend,” verklaarde ons zakelijk leider Kees Salden, “en we hebben geen cent schuld.”
De groep hoopt in augustus in Bremen-Duitsland te gaan optreden. Het zal afhangen van de werkvergunningen. Door hun leeftijd is het niet zeker dat zij vergunning krijgen om de vaderlandse beat over de landsgrenzen uit te dragen. Overigens schijnt Samll Jack een nogal grote aanhang te hebben, die hun idolen op de voet volgen. Zaterdagavond in Casimir, is ruimschoots plaats voor hen.

Ranger Set

“THE RANGER SET” is ontstaan uit het katholieke jongerenkoor “Berith”, dat werd begeleid door Jos Custers, drummer Kees Temp en Jan Zethof (sax).
Op een feestavond van het koor besloot het instrumentale trio ook wat andere muziek dan de gewijde klanken voort te brengen. Jos sleepte broer Matthieu mee en Jan Zethof kwam op de – gelukkige – gedachte de jongens van zijn oude band bij elkaar te halen. Aldus geschiedde en The Ranger Set was geboren.
Het is geen beatgroup, dit acht man tellende amusementsorkest. Overigens richt het zich wel in de eerste op de jeugd, maar het kan daarnaast alles spelen wat wordt gevraagd.
Tijdens het beatfeest zaterdagavond zullen de 8 Ranger Setters ongetwijfeld een van de hoofdschotels van de avond zijn.

Skiffle

UIt Amsterdam komt de 18-jarige Ben Brouwers met drie vrienden Bert Horman (16), Hans Raat (20) en Reinier Tweebeke (16). Tezamen vormen zij “B. and Compagnons”, een skiffle group met echte skiffle instrumenten. Hans “Bespeelt” het wasbord; Reinier een mondorgel en Bert een kammetje met vloeitje. De mannen weten een goede komische act met hun optreden te combineren. Overigens zijn de “Compagnons” een gevolg van “B. and Compagnon”; Ben Bouwer en zijn gitaar. Hun repertoire bestaat uit country and western muziek en skiffle. Ben trad reeds eerder voor het voetlicht in het Cloppertjen aan de Lijnbaansgracht, waar voornamelijk folksmuziek wordt gebracht.
B. and Compagnons, zaterdagavond in de grote zaal van Casimir.

De toegang tot Casimiraula bedraagt f 2,50. Houders van een cultureel paspoort betalen f 2,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor op plein 1960 en – zolang de voorraad strekt – ’s avonds aan de zaal.

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE