Skip to content

Harry Sacksioni & consorten – City! live in concert (2006)

27 maart 2011

1. De Kermisklant – De Brug – De Jacht
2. Baglady
3. Metro
4. Zoumana
5. Urban Dance
6. Vrouwentongen
7. The Roaring City
8. Tocht Der Verwondering
9. Walk Over
10. Uitgespeeld
11. Denktank
12. Escapade
13. Iers Feest
14. Blue Rondo a la Turk/ Aga
15. Freighttrain
16. Doris’s Day

De live CD CITY! van gitarist Harry Sacksioni is een bijna integraal verslag van de uiterst succesvolle gelijknamige tournee die Harry in Nederland deed samen met de funky bassist op de gitaar (!) Digmon Roovers en de zeer veelzijdig percussionist/ slagwerker Sebastiaan Kaptein. CITY! bevat 16 composities, waarvan sommigen Harry’s persoonlijke ervaringen als uitgangspunt hebben en anderen weer meer beschouwend zijn.

Baglady, De Jacht, de razendsnelle boogie Doris’s Day, het solonummer Walk Over, het Afrikaanse getinte en zeer dansbare nummer Zoumana en het (min of meer) titelstuk The Roaring City; Zomaar een greep uit de nieuwe composities die Harry en consorten tijdens deze tournee tot hoogtepunten speelden, en nu op CD zijn verschenen.

Van de ‘oudere’ nummers noemen we Blue Rondo a la Turk, Freighttrain, Vrouwentongen en Escapade.
Stuk voor stuk in een bijzonder arrangement. Het ‘vuurwerk op het podium’ zoals het optreden in de pers wel genoemd werd, is nu letterlijk over je eigen speakers te ervaren!

De opnamen vonden plaats tijdens de optredens in Hoofddorp (De Meerse), Naaldwijk (De Naald), Barendrecht (Het Kruispunt) en Amsterdam (De Kleine Komedie).

“Een intens muzikaal feest”

Als jongetje opgegroeid in Amsterdam Zuid, waar ik iedere straattegel kende, kwam ik op nadrukkelijk aandringen van mijn ouders ‘nooit verder dan DE BRUG’. Tot ongeveer mijn achtste jaar hield ik me ook aan die afspraak.
Maar op een gegeven dag won mijn nieuwsgierigheid het van hun door veiligheid gestuurde raadgeving. Met rillende voetjes ging ik DE BRUG over, en ik kwam in ‘oost’ terecht. Een nieuwe wereld openbaarde zich. De huizen waren er ‘anders’, de straten waren er ‘anders’ en ja, het rook er zelfs ‘anders’. Ik was zo bevangen door het nieuwe, dat ik bleef doorlopen en doorlopen. Het werd donker en ik bleef nog steeds doorlopen, alles opnemend en opzuigend dat ik zag, voelde en hoorde. Ik was gegrepen en ik was… verdwaald.

’s Avonds rond 10 uur werd ik door de politie teruggebracht bij mijn uiteraard zeer verontruste ouders. Er werd gehuild, gevloekt en geknuffeld. Maar door al deze emoties heen wist ik één ding zeker. Iets dat tegelijkertijd heel spannend en erg prettig voelde: Voor het eerst van mijn nog prille leventje, had ik ontdekt dat er ‘andere werelden’ bestonden en ik wist zeker: Dat was nog maar het begin.

Voor CITY! heb ik allemaal nummers geschreven die iets te maken hebben met die andere wereld. De wereld van de grote steden.
Ik ben er in geboren en grootgebracht en mijn muzikantenbestaan zorgt er mijn gehele volwassen leven al voor dat ik vele grote steden over de wereld mag bezoeken en ervaren.
Het was dus zeker niet mijn uitgangspunt om vanuit één stad te denken. Daarvoor verschillen de grote steden teveel van elkaar. Zuidelijke steden bijvoorbeeld hebben alleen al door het warme weer en het daaruit voortvloeiende ‘leven op straat’ een geheel andere uitstraling dan steden in meer noordelijke regio. Maar steden zijn per definitie boeiend. Iedere grote stad – op welk halfrond dan ook – bestaat uit wijken en buurten die op zichzelf weer een eigen karakter en kleur hebben. En ieder centrum is juist weer een mierenhoopachtige mengeling van al haar bewoners en bezoekers – een metropool. Als muzikant is dit een dankbaar onderwerp want het biedt veel facetten waar je je inspiratie uit kunt halen. Sommige van de composities zijn gevoed door persoonlijke ervaringen, anderen zijn weer meer beschouwend. Maar allen hebben kunnen ontstaan door die eerste nieuwsgierigheid die zich op die bewuste dag in mijn jeugd manifesteerde, en die mij de eerste stappen over de brug liet zetten. De keuze om dit alles uit te voeren samen met muzikanten als Digmon en Sebastiaan, maakte iedere avond tot een intens muzikaal feest. Deze CD getuigt daar van.

Harry Sacksioni

Alle titels H. Sacksioni behalve:
‘Blue Rondo a la Turk/ Aga’ D. Brubeck/H. Sacksioni,
‘Freighttrain’ trad. (bew. H. Sacksioni)

De opnamen werden gemaakt in 2006 tijdens de tournee “CITY!”.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD