Skip to content

De socialcoupé (Column Vincent Bijlo in AD, 30 juni 2012)

30 juni 2012

De meeste treincoupés zijn Asocialcopés. Ze zijn het domein van de luidruchtige, halve gesprekken.
Naast me: “Ja, he, wat, hoeveel alimentatie? Krankzinnig ja, het groeit niet op mijn rug. Nee, dan hadden we net zo goed bij elkaar kunnen blijven, financieel gezien.” Tegenover me: “Maar waar koop je dan scharrelspareribs, jij doet daar maar zo makkelijk over.”

Aan de andere kant van het gangpad: “Ik wil Harry Sacksioni op mijn begrafenis horen, omdat André Kuipers die dit weekend ook draait, als hij landt. Weet je trouwens wat Kuipers het afgelopen half jaar heeft gedraaid? Alle speeches van Mark Rutte, die klinken daarboven ontzettend goed omdat hij altijd maar wat in de ruimte lult.” Vandaag zijn alle gesprekken heel. Vandaag chatten we live, analoog, door de lucht. De spraak gaat van mond tot oor, we zitten vandaag in de Socialcoupé.

De Socialcoupé is bedacht door 2 studenten. ze wilden een plaats in de trein waar iedereen heen kan komen om met elkaar te praten. De NS vond het een goed idee en deed deze week een proef. Men richtte achterin een aantal treinen zo’n Socialcoupé in en vroeg een paar beroepsouwehoeren om mee te reizen. Die zouden het gesprek makkelijker kunnen aanjagen, dacht men.

En zo zit ik in de trein van Utrecht naar Maastricht.

Er valt hier niets, maar dan ook niets aan te jagen. Alles gaat vanzelf. “Het is eigenlijk een soort Skype,” zegt een studente People and Business Management, maar dan zonder webcam en het is nog 3d ook.”
Het woord rolt door de trein. Er wordt een gedicht voorgedragen, iemand vraagt zich af of je ook een bloemetje krijgt als je tegen het CDA schopt, dat weerloos op de grond lijkt te liggen, men spreekt met ontzag over het Italiaanse voetbalelftal, oer de magische spelmaker Pirlo en over de geniale gek Balotelli die twee keer scoorde tegen de onoverwinnelijk geachte Duitsers.

Voor we het weten zijn we in Maastricht. Taal maakt van deze intercity een hogesnelheidstrein. Vroeger reserveerde men coupés voor rokers, nu voor praters. Ik hoop dat het niet bij dit experiment blijft. Wat mij betreft krijgt elke trein een Socialcoupé.

vincent@ad.nl

Vincent Bijlo

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD