Skip to content

De meester van zes snaren: Gitarist Harry Sacksioni jubileert met cd's, tournee en lesmethode

25 september 2008

Ruud Meijer

LIENDEN “eigenlijk ben er wel een beet je trots op,” zegt Harry Sacksioni, terwijl hij licht glunderend naar de twee lijvige boekwerken kijkt die op de koffietafel voor hem liggen.

(foto: Paul Bergen)


Sacksioni voelt zich geroepen zijn kennis te delen.
(foto Paul Bergen)

We zitten in de buitenlounge van zijn tussen de weilanden gelegen huis in Gelderland. “In die boeken zit m’n leven, maar dat realiseerde ik pas toen ze af waren. Ik heb nooit een lesmethode willen schrijven.”

Sacksioni, de meester van de akoestische gitaar, staat 40 jaar op het podium. Deze mijlpaal viert de snarenvirtuoos met een tournee, een dubbel-cd, een anekdotenboek en de bijna 400 pagina’s tellende Sacksioni Methode, twee gitaarlesboeken met een heel laag instapniveau. Daarin doet hij alle geheimen van zijn meesterschap uit de doeken.

De bijna 58-jarige Sacksioni begon als begeleider van Herman van Veen, die hem de gelegenheid gaf elke avond een solostuk te spelen. “Ik kreeg elke keer een staande ovatie, die nog in alle heftigheid doorging wanneer Herman het lied Iemand steelt de show begon te zingen. Op zulke momenten voelde ik voor het eerst dat ik ooit met die gitaar m’n brood kon verdienen.”

Dat doet Sacksioni met zijn karakteristieke finger picking-stijl. Met klassiek geworden eigen stukken als Meta Sequoia en virtuoze arrangementen van bijvoorbeeld Stevie Wonders I Wish behoort hij in dat genre tot de allerbeste gitaristen van de wereld.

Het was de bewerking van I Wish, waarin de gitarist gelijktijdig zowel de akkoorden en de melodie als de beroemde baslijn speelt, die Sacksioni aan het denken zette. “Stel dat ik er niet meer ben, dan weet niemand precies hoe ik die verschillende partijen tegelijkertijd speelde. Ik geef geen les, dus moet ik iets gaan opschrijven: ik heb zoveel dingen op die gitaar ontdekt. Ik ben begonnen met de moeilijkste dingen op te schrijven, maar dan dacht ik steeds: ‘voordat je dit kunt spelen, moet je eerst dat kunnen’. Zo heb ik de boeken eigenlijk achterstevoren geschreven.”

Algemeen Dagblad

Aankomende optredens:
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN