Skip to content

De tijd krijgt geen grip op gitarist Harry Sacksioni

25 september 2008

Fred Eggink

Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni gaat voor de veertigste keer op tournee. Een muzikale mijlpaal, die gepaard gaat met een eigen methode.

Slijtage, gebrek aan inspiratie? Daar is bij Harry Sacksioni (57) niets van te bespeuren. Integendeel, de gitaarvirtuoos uit het Betuwse Lienden dendert gewoon door. Hij staat aan de vooravond van zijn veertigste tournee. Een bijzonder jubileum, omdat het om een onafgebroken reeks gaat. “Dat is best uniek in Nederland, denk ik. Ik heb nooit een jaar overgeslagen. Ik heb ooit twee maanden niet kunnen spelen, omdat mijn arm gebroken was. Dat was verschrikkelijk, ik was vooral bang dat ik er wat van over zou houden.”

Want gitaar spelen en componeren is zijn leven. Als hij praat over zijn passie, lijkt hij boordevol adrenaline te zitten. “Ik ben erg gedreven, ik heb altijd zin om te spelen. En het mooie is dat ik ook altijd inspiratie heb, dat houdt gelukkig nooit op. Ook op vreemde momenten. Ik heb de laatste tijd last van vliegangst, eigenlijk sinds ik kinderen heb. Nadat ik geland was, heb ik meteen een stuk geschreven. Achteraf best mooi, er zat ook veel in van opluchting. En zo gaat het maar door. Wat ik beleef, wil ik vertalen. Ik had dat vroeger al. Een mooie anekdote is die van mijn vader, die me ’s morgens bezig zag met mijn gitaar, ik was toen vijftien. In werkelijkheid was ik de hele nacht al bezig, ik was gewoon de tijd vergeten.”

Overigens had het in die tijd weinig gescheeld of hij had zijn leven als profvoetballer bij Ajax doorgebracht. Het werd dus vanaf zijn zeventiende muziek, waarin hij opklom tot Neerlands bekendste gitarist. Hij mag dan vooral solist zijn, af en toe werkt hij ook samen zoals met Herman van Veen, Raymond van ’t Groenewoud en Frank Boeijen. “Je hoort mij niet of nauwelijks op de radio en toch komen er elk jaar weer veel mensen. Dat is wel bijzonder.”

De jubileumtour, die morgen van start gaat, heeft als titel De Sacksioni Methode. Voor hem op tafel liggen twee even forse als fraaie boekwerken. Met daarin uiteraard uitleg over zijn typische manier van spelen, waarin hij in zijn eentje bas, melodielijn en ook nog eens akkoorden tokkelt. “Ik heb er zeven jaar over gedaan en ben er trots op dat hij er ligt. Stap voor stap kun je verder komen. Het is geschikt voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde gitarist. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er Sacksioni’s uitrollen, maar ik weet zeker dat er nog heel veel onontdekt talent is.”

– Harry Sacksioni treedt komend seizoen in vrijwel alle Gelderse schouwburgen op: www.harrysacksioni.nl

De Gelderlander

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE