Skip to content

Dierentuinen 500.000 meer bezoekers

25 januari 2008

Dierentuinen: In 2007 10,5 miljoen bezoekers, 500.000 meer dan 2006!

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Amsterdam, 21 Januari 2008 – In 2007 hebben in totaal meer dan 10.5 miljoen bezoekers een bezoek gebracht aan een of meerdere van de 15 dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Het uitstekende dierentuinweer van het afgelopen jaar (niet te heet en niet te nat) en een tweetal jubilerende tuinen zijn daar debet aan.

In 2007 zijn er 15 van de ongeveer 50 dierentuinen in Nederland aangesloten bij de NVD. De leden voldoen daarmee aan hoge eisen, die gesteld worden aan het welzijn van dieren. Daarnaast werken de leden nauw samen op het gebied van educatie, collectiebeheer en natuurbescherming.

NVD activiteiten in 2007

RVS actie
Op 1 januari 2007 hebben de dierentuinen de deuren opengezet voor relaties van de RVS om gratis op die dag de 13 deelnemende NVD dierentuinen te bezoeken. Een kleine 60.000 mensen hebben daar gebruik van gemaakt, waardoor het op 1 januari een gezellige drukte was in de dierentuinen.

Madagaskar Campagne
Eind 2007 sloten de NVD dierentuinen hun campagne af voor de bescherming van de flora en fauna in Madagaskar. Een van de meest bekende dieren daarvandaan is bijvoorbeeld de ringstaartmaki. De campagne activiteiten hebben in Nederland maar liefst 80.000 euro opgebracht! Er was een Maki Marathon in juni, waarbij de dierentuinmedewerkers van tuin naar tuin een sponsorloop hielden, waarbij 4 dagen lang dag en nacht voor Madagaskar is gelopen. Veel NVD dierentuinen hielden speciale acties en er was een fotowedstrijd voor dierentuinbezoekers, die door Tjerk Verhagen werd gewonnen. Hij verdiende daarmee een reis naar Madagaskar.

De campagne maakt deel uit van de internationale campagne voor Madagaskar van de European Association of Zoos en Aquaria (EAZA). In heel Europa deden 133 dierentuinen mee aan de campagne en haalden daarbij meer dan 450.000 euro op. Dit geld wordt besteed aan zorgvuldig geselecteerde natuurbeschermingsprojecten in Madagaskar.

Verkiezing Kinderdierekteuren
In 2007 kregen 15 kinderen de gelegenheid om voor een jaar Kinderdierekteur van een NVD dierentuin te worden. In juni werd de verkiezing uitgeschreven en op de NVD website www.kinderdierekteuren.nl konden kinderen via een lastige test meedoen aan de verkiezing. Per dierentuin werd 1 gelukkige verkozen en alle 15 dierekteurtjes waren in oktober te gast bij Avifauna, waar ze een weekend bij elkaar kwamen om hun plannen te bespreken.

Alle kinderdierekteuren hebben een natuurbeschermingsproject onder hun hoede genomen, waar ze fans voor verzamelen. Het project met de meeste fans zal in mei 2008 van het NVD Natuurbeschermingsfonds een cheque voor het project ontvangen. Stemmen kan nog steeds op www.kinderdierekteuren.nl !

Vooruitblik NVD in 2008

Jaar van de Kikker: Amfibieën Actie!
De natuurbeschermingscampagne van alle dierentuinen in de wereld in 2008 is gericht op de bescherming van amfibieën. Amfibieën zijn o.a. kikkers, padden en salamanders. Wereldwijd worden deze bedreigd door een akelige schimmel die in de bodem voorkomt. Deze schimmel dreigt complete populaties van amfibieën uit te roeien. Ook de NVD dierentuinen gaan er dit jaar mee aan de slag. Door middel van allerlei evenementen en activiteiten zamelen ze weer geld in om in de dierentuinen speciale kweekruimten voor amfibieën neer te zetten.
Voor dit Jaar van de Kikker is samenwerking gezocht met de Nederlandse uitgeverij Leopold, die de beroemde boekjes van Max Velthuis over ‘Kikker’ uitgeeft. Daarnaast heeft de Nederlandse gitarist Harry Sacksioni speciaal voor dit doel een singleCD uitgebracht met als titel ‘De Paddentrek’ . De CD is vanaf 30 januari 2008 via de NVD website of de site van Harry Sacksioni te bestellen en de opbrengst is bedoeld voor de Amfibieën Actie.
In juni zal de Kikkercross plaatsvinden, waarbij de dierentuinmedewerkers weer een sponsorloop organiseren om voor het Jaar van de Kikker geld in te zamelen.

Kinderdierekteuren
In de zomermaanden kunnen kinderen van 7 t/m 13 jaar zich weer aanmelden als kinderdierekteur van een van de NVD dierentuinen. Als kinderdierekteur zijn ze ambassadeur van een dierentuin, verzamelen ze fans voor hun eigen natuurbeschermingsproject en krijgen ze een kijkje ‘in de keuken’ van de dierentuin. Ze mogen onder andere dan daar hun verjaardag vieren en houden met alle mede-kinderdierekteuren een weekendvergadering om hun activiteiten te bespreken.

Bron: NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen 21-01-2008

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE