Bron: Volkskrant 4 januari 2000
door: de kunstredactie Amsterdam
In Hollywood is het een flinke industrie geworden, beveiligingsfirma’s die sterren bescherming bieden tegen obsessieve fans. Belangrijkste tip van de nummer 1 anti-stalkerexpert in de VS, Gavin de Beck: beantwoord nooit fanmail!, liever zelfs geen post van gehandicapten en kinderen.
George Harrison is de tweede ex-Beatle die slachtoffer is geworden van een celebrity-stalker. Hij raakte vorige week gewond bij een vechtpartij in zijn huis even buiten Londen. Zijn belager denkt dat de Beatles ‘heksen’ zijn. John Lennon overleefde in 1980 een aanslag niet. Harrison is alweer uit het ziekenhuis, maar gaat niet, zoals gepland, naar zijn tweede huis op Hawai om te herstellen. Reden: in die woning is vorige week een vrouwelijke stalker aangehouden. Ze deed er de was en at een pizza toen de politie binnenviel. De vrouw achtervolgt Harrison al langer, ze claimt dat ze een ‘psychische band’ met hem heeft.
Stalkers vormen een nachtmerrie voor beroemdheden. Voor een abonnement op een beveiligingsfirma die hen 24 uur per dag moet bewaken betalen ze makkelijk tienduizend gulden per maand. Waterdichte garanties worden niet gegeven. Het gezin van regisseur Steven Spielberg werd in 1997 op het nippertje gered toen een ex-bajesklant met zijn four wheel drive de poort van hun huis in Los Angeles wilde rammen. Jonathan Norman had handboeien bij zich, tepelklemmen, hondenhalsbanden en scheermessen. Allemaal bedoeld, zoals hij bij herhaling had gedreigd, om Spielberg te verkrachten.
In Nederland is gitarist Harry Sacksioni het bekendste stalker-slachtoffer. Jaren terroriseerde een vrouw zijn leven. Hij vond haar naakt in de badkuip, of ze stond schreeuwend voor zijn huis. Ook Linda de Mol, Harry Mulisch, Fay Lovsky, Gerard Joling, Rick de Leeuw (Tröckerner Kecks) en Koen Wauters hebben last (gehad) van geobsedeerde fans. De laatste, zanger van de Belgische band Clouseau, riep in 1997 de hulp in van de rechter om een Nederlandse vrouw van zijn lijf te houden. De vrouw denkt dat Wauters zijn liedjes speciaal voor haar schrijft en alleen voor haar leeft.
Die motieven van stalkers zijn vaak complex. de erotomane stalker denkt dat de ster met haar/hem een unieke relatie onderhoudt. De stalker gelooft dat er wordt gecommuniceerd via een geheime code. zoals de fan van Wauters, maar ook de stalker van Sacksioni die meent dat de gitarist voor haar is bestemd. De keuze van de stalker voor een slachtoffer kan ook een willekeurige zijn. Modekoning Gianni Versace en de jonge actrice Rebecca Schaeffer werden vermoord door mannen die veel meer sterren op hun lijst hadden staan. De man die Harrison aanviel, had eerder wat tegen Oasis en nu tegen de Beatles.
Een jaar na de dood van Schaeffer, in 1989, werd Californië de eerste staat in de VS met een anti-stalkerwet. Koen Wauters kon bij de rechter zijn gelijk halen, omdat hij zich op Belgisch recht kon beroepen. In Nederland is stalking juridisch lastig aan te pakken. D66-kamerlid Boris Dittrich trok zich het lot van Sacksioni aan, en dat van vele vrouwen die worden geterroriseerd door hun ex-partners. Tegen de wens van het ministerie van Justitie in, nam de Tweede Kamer vorig jaar september een initiatiefwet aan die hinderlijke belaging strafbaar maakt.