Skip to content

Gitaarbeurs Lampegiet trekt duizenden bezoekers

18 september 2000

Bron: Deventer Dagblad 18 september 2000
Door: Van een onzer verslaggevers

VEENENDAAL – Gitaristen konden zaterdag 16 september hun hart ophalen bij hun bezoek aan theater De Lampegiet in Veenendaal. Daar werd een gitaarbeurs en -expositie gehouden. Veel bijzondere exemplaren waren niet alleen te zien, maar ook te koop. Als klap op de vuurpijl verzorgde Harry Sacksioni een optreden.Wie de ingang van het theater passeerde kon zaterdag niet om de klanken van diverse elektrische gitaren heen. Het was druk in De Lampegiet. Duizenden bezoekers kwamen af op het evenement. Kaartverkopers en barpersoneel hadden niet gerekend op zo’n toeloop.
De organisator van deze vijftiende tentoonstelling is W. Nievers uit Ederveen. Hij speelt zelf al tweeënveertig jaar gitaar. Hij vertelt: ,,Ik heb zelf beroepsmatig gespeeld. Nu is het gewoon een hobby. Op een gegeven moment ben ik met het organiseren van deze beurzen begonnen, omdat ik zelf op zoek was naar bijzondere gitaren. Die zijn moeilijk te vinden. Dit was een ideale manier om daar aan te komen.”
De beurs wordt twee keer per jaar gehouden en blijft veel publiek trekken. Volgens Nievers is Veenendaal zich er niet van bewust hoe groot deze beurs eigenlijk is.
,,Er komen elke keer weer duizenden mensen op af. Dat zijn allemaal professionele gitaristen. Dat is ook echt de doelgroep waar ik dit voor organiseer. Het zijn niet alleen Nederlandse muzikanten. Het merendeel komt zelfs uit het buitenland. Dan heb ik het ook over landen als Amerika en Japan. Dit is echt een unieke beurs in Europa”, zegt Nievers.
Een echte tentoonstelling is het volgens de inwoner van Ederveen niet: ,,Het is te vergelijken met een postzegelbeurs. Onderling wordt met elkaar geruild, maar er wordt ook verkocht. Ik noem het wel eens het theekransje van gitaristen.”

Clapton
Bezoekers van de beurs bekeken de instrumenten aandachtig. Voor de meeste gitaren moest een paar duizend gulden op tafel worden gelegd om ze in bezit te krijgen.
Nievers: ,,We hebben iedere keer hele unieke gitaren op de beurs. De duurste moet dan ongeveer honderdvijftigduizend gulden opbrengen.” Nievers zegt dat de prijs wordt bepaald door wie er op heeft gespeeld. ,,Het kan natuurlijk ook gewoon een hele mooie en goede gitaar zijn waar een heel mooi geluid uit komt.”
Bekende gitaristen verkopen hun instrumenten ook op de Veenendaalse beurs. Nievers zegt hierover: ,,De ex-Beatle George Harrison heeft iemand hier een aantal van zijn gitaren laten verkopen.”
Zaterdag was het klapstuk een gesigneerde gitaar van Eric Clapton. Deze was niet alleen te zien, maar werd ook te koop aangeboden.
Een groep bezoekers had zich verzameld om een van de verkopers die een gitaarsolo speelde. Iets verderop had een eigenaar van een muziekwinkel in Den Haag zijn instrumenten uitgestald. Hij vertelt: ,,We komen naar deze beurs voor onze naamsbekendheid. Daarnaast is het leuk om collega’s en bekenden hier te ontmoeten.”
Wat zijn meest bijzondere gitaar is kan hij niet zeggen: ,,Ze zijn voor mij allemaal bijzonder. De gitaar is het mooiste instrument wat er is.”

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM