Skip to content

Gitaartalent gezocht voor ‘Harry’s hogeschool’ (Brabants Dagblad)

25 januari 2008

Theo van de Zande

03 jan 2008, 03:22 – WAALWIJK – Een waarschuwing vooraf lijkt op zijn plaats. Want het risico dat de vingers van jong gitaartalent bij het lezen van dit stuk spontaan beginnen te jeuken, is redelijk groot.

Het gebeurt dan ook niet elke dag dat een top-gitarist als Harry Sacksioni op zoek is naar regionaal gitaartalent. Voor zijn zogeheten City Talent Tour ruimt Sacksioni maar liefst twintig minuten van zijn programma uit voor een solo-optreden van zijn muzikale gast om daarna gezamenlijk met hem (of haar) nog zes nummers te spelen. “Ik wil een springplank zijn voor jonge gitaristen, ik hoop ze zo een eindje verderop te helpen”, stelt de 57-jarige gitarist.

Via muziekscholen en collega-muzikanten heeft Sacksioni al zo’n negen jonge talenten gescout maar voor zijn optredens in februari in Heesch en Oosterhout komen er nog speciale bijeenkomsten. ” Ik heb het liefst muzikanten tussen de 14 en 29 jaar. Maar ik geef meteen toe dat ik zelf voor een behoorlijk struikelblok zorg. Door de hoge eisen die ik stel, vallen er al flink wat gitaristen af. Ze moeten namelijk net als ik melodie, bas en begeleiding tegelijk kunnen spelen en dan heb je het toch echt over de hogeschool van het gitaarspelen.”

Dan blijkt het niet altijd mogelijk om talent van naast de deur te vinden. Zo brengt Sacksioni voor zijn optreden van donderdag 10 januari in Theater De Leest in Waalwijk gitaartalent Emiel van Dijk uit Oirschot mee.

De City Talent Tour is voor Sacksioni een van de manieren om na veertig jaar gitaarspelen zijn ervaring met een nieuwe generatie gitaristen te delen. Dat doet hij ook op de website en in het tijdschrift Pulling the Strings. En in april verschijnt het ultieme leerboek: een lijvig boekwerk en dvd met de ‘Sacksioni-methode’. “Daarin beschrijf ik alles wat ik beheers op de gitaar en dat is zo langzamerhand zoveel dat ik er wel zo’n 600 pagina’s voor nodig heb.”

Interesse genoeg weet Sacksioni zeker. In de theaterzalen waar hij optreedt ziet hij genoeg jonge bezoekers op de voorste rijen. “Maar op radio en tv is er een ernstig gebrek aan aandacht voor deze soort muziek. Ik denk dat ze daar niet eens weten wat er in de theaterzalen gebeurt. Daar moeten we maar mee leren leven.”

Met zijn composities en zijn onnavolgbare gitaarspel drukt Sacksioni hoe dan ook al decennia lang zijn eigen stempel op akoestische gitaarmuziek in ons land. Zowel in de City Talent Tour als met zijn solovoorstelling Stringdance 2 speelt hij zowel blues, boogie of Afrikaans getinte nummers. Ook geeft hij een geheel eigen draai aan nummers als Killer Queen (Queen) en Lady Madonna (Beatles).

Mocht met al die overdracht aan een nieuwe generatie het idee gewekt zijn dat Sacksioni het zelf wat rustiger aan gaat doen, dan bewijst zijn concertlijst meteen het tegendeel.

– City Talent Tour: 10-1 De Leest Waalwijk, 10-2 De Bussel Oosterhout, 21-2 De Pas in Heesch.

Brabants Dagblad 03-01-2008

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM