Skip to content

Gitaarvirtuoos eert helden – Harry Sacksioni in de Vrijhof

6 september 2001

Gitaarvirtuoos eert helden

Cultuur – Harry Sacksioni in de Vrijhof

Door: Sander Veenis

Van een gitarist zou je verwachten dat zijn helden beroemde gitaristen zijn. Jimi Hendrix en Eric Clapton zijn namen, die meteen te binnen schieten. In het geval van Harry Sacksioni blijkt echter niets minder waar. Zijn helden hebben namen als Jacques Brel, Stevie Wonder en Cyndi Lauper.

De liedjes in zijn programma Helden (2) zijn odes aan Sacksioni’s voorbeelden. En daarbij gaat het dus niet om de gitaar, maar om de composities van de mensen die hij bewondert. Zo speelt hij I Wish van Stevie Wonder, La Chanson des Vieux Amants van Jacques Brel en Blue Rondo van Dave Brubeck. Maar wel allemaal op zijn eigen manier. En niet alleen muzikale helden staan op het programma, ook de striphelden Jansen & Jansens uit Kuifje, Cassius Clay (wiens voetenwerk door vingervlugheid van de gitarist wordt gevisualiseerd) en zijn kinderen Lenno en Jessa worden geëerd met bijzondere composities.

Voor veel gitaarliefhebbers is Harry Sacksioni zélf een held. Er bestaat zelfs zoiets als de Sacksionistijl. Een moeilijk te omschrijven genre, zoals ook blijkt in de platenzaken: bij de ene staan zijn albums onder pop, bij de ander onder folk en bij een derde onder jazz. Het beste is zijn stijl te kenmerken naar de techniek van het spel. Sacksioni speelt tegelijkertijd melodie, akkoorden en baslijnen; drie partijen tegelijk.

Aan de ontwikkeling van zijn eigen stijl zijn flink wat jaren voorafgegaan. Als elfjarig jongetje krijgt Harry Sacksioni in 1961 voor het eerst een gitaar in handen. Na enkele jaren gitaarles, tijdens welke hij al zijn eerste composities schrijft, en optredens met diverse bandjes, neemt zijn artiestenbestaan een aanvang bij cabaret Sieto Hoving. In de recensies wordt lovend gesproken over ‘die man met die gitaar’ en toevallig trekt dat de aandacht van niemand minder dan Herman van Veen. De volgende tien jaren speelt de jonge Sacksioni met Herman van Veen in binnen- en buitenland. In het begin enkel als begeleider, maar al snel is er ook ruimte om muziek te schrijven bij nummers. Hij krijgt zelfs gelegenheid om in een bomvol Carré zijn solostukken op te voeren. De reacties zijn dermate positief, dat besloten wordt om een plaat te gaan maken. Met de insteek %laten we er duizend persen, die moeten we kunnen verkopen% gaat het project van start en binnen een week zijn er 80.000 exemplaren verkocht. Inmiddels heeft Sacksioni een stuk of achttien platen gemaakt en het einde is nog lang niet in zicht. Wie weet dusvolgend jaar Helden (3).

Harry Sacksioni speelt Helden (2), maandag 10 september, 12.35 uur, Vrijhof UT.

Harry Sacksioni

In ‘Heroes’ the guitarist Harry Sacksioni explores his musical roots and plays his interpretations and arrangements of his Heroes in the pop-, folk-, chanson and jazz world. Compositions by Stevie Wonder, The Beatles, Paul Simon, Mark Knopfler and many others in Sacksioni’s particular guitar arrangements guarantee swinging, quiet and passionate moments. This programme also features compositions by Sacksioni to honour his heroes outside the world of music, soccer player Edgar Davids (the vacuum cleaner) or boxer Cassius Clay (the Alishuffle).

Monday 10 September, 12.35 hr, Amphitheater Vrijhof, Ç 3,- / fl. 6,61, Ç 1,- / fl. 2,20.

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE