Skip to content

Gitarist Harry Sacksioni: ‘Ik was een held in de Bello’

20 april 2002

De ‘Bello’ die furore maakte op de Haarlemmermeerspoorlijn was niet de enige in z’n soort.

Het spoorbedrijf had meer van deze stoomlocomotiefjes in gebruik en ook elders in het land reden ze.

Eén van de Bello’s, misschien wel dezelfde als die op de lokaalspoorlijntussen Nieuwersluis en Haarlem reed, werd tot eind augustus 1955 gebruiktop een lijntje tussen Alkmaar en Bergen aan Zee.

Het was déze Bello die gitarist Harry Sacksioni inspireerde tot eencompositie, die ook in z’n jongste theaterprogramma opgenomen is. Hetvolgens de muzikant ‘swingende muziekstuk’ wordt onderbroken dooreen gesprek in een coupé van de Bello.

Sacksioni vertelt hoe hij tot het componeren van Bello gekomen is: “Toenik een jaar of vijf, zes was gingen we ’s zomers vaak met de treinnaar het strand in Bergen aan Zee. Met de Bello, en dat was een gigantischspannende aangelegenheid. Want ik vond mezelf een held in zo’n treinmet een stoomlocomotief. Volgens mij waren er naar Bergen maar drie officiëlehaltes, maar je reed dwars door boerenland en de mensen die daar woondenhielden om de haverklap die trein aan. Op die manier stopte hij wel 350keer. Dat gaf natuurlijk gemor onder de passagiers.”

De locomotief, die de gitarist zich zo goed herinnert, bestaat nog altijd.Na het opheffen van het lijntje stond de machine jarenlang als een soortmonument in het dorp Bergen, maar inmiddels doet de Bello dienst op hettoeristische lijntje Hoorn-Medemblik.

Het is de laatste in z’n soort.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD