Skip to content

Harry Sacksioni biedt talent een podium

1 oktober 2007

‘Eerlijk gezegd hou ik meer van ruwe diamanten dan van reeds gevormde en geslepen’

Bert Middelbos

‘Vanaf 28 november is gitarist Harry Sacksioni in een aantal Nederlandse theaters te zien met de City Talent Tour. Samen met zijn bekende gitaarkompaan Digmon Roovers brengt hij een muzikale bloemlezing uit zijn brede oeuvre. Toch slaat het woord ‘Talent’ in de naam niet op Harry Sacksioni, maar op de onbekende muzikale genieën die hij de kans wil geven om zich in de kijker te spelen. En er zijn nog een paar plaatsjes vrij…

Harry Sacksioni is al een tijdje bezig om in elke stad en streek waar zijn tour hem brengt, gitaartalent te selecteren dat tijdens zijn optreden aldaar het podium met hem mag delen. Hij plaatste onder andere oproepen in verschillende regionale kranten en nodigde vermeende talenten uit om iets van hun werk op te sturen.

Hoe ben je op dit idee gekomen?
‘Ik ervaar in Nederland maar heel weinig concurrentie in de stijl waarin ik speel. Maar tegelijkertijd zie ik dat er genoeg talent rondloopt. Ik ben voorzitter van de Sena Guitar Awards en daar hoor ik bijvoorbeeld veel goede gitaristen. Ook tijdens de workshops en clinics die ik geef, ontmoet ik gitaristen die het verdienen om tussen de schuifdeuren weggeplukt te worden. Ik wil ze de kans geven zich te laten zien, want voor publiek spelen is het mooiste wat er is. En ik ben nu in de gelukkige omstandigheid dat ik een podium tot mijn beschikking heb. Ik heb me ook geprobeerd voor te stellen wat ik er zelf van gevonden had wanneer mij, als jonge gitarist, de kans was geboden om mijn werk aan een groot publiek te laten horen.’

Hoe ben je gaan scouten?
‘Ik kende al een paar grote talenten die op het punt stonden het maaiveld onder zich te laten. Verder was ik via mijn netwerk getipt op enkele talenten die in het “wild” rondliepen. Die geruchten gaan vaak als een lopend vuurtje. Ik heb die muzikanten benaderd met de vraag of ze wat werk willen laten horen en als dat goed genoeg is, mogen ze meedoen met de City Talent Tour. Het vreemde is dat tot dusver het noorden van het land wat achterblijft. Ik weet dat daar ook goede gitaristen rondlopen, maar kennelijk is er iets meer schroom in het noorden om in de openbaarheid te treden. Misschien ga ik nog bij de conservatoria langs om talenten te zoeken, maar eerlijk gezegd hou ik meer van ruwe diamanten dan van reeds gevormde en geslepen.’

Ga je van tevoren nog met de gitaristen repeteren?
‘Nee, ik wil mezelf ook laten verrassen. Natuurlijk hebben we tijdens de soundcheck de mogelijkheid een paar dingen door te nemen, maar meteen het diepe in is het spannendst. De reeds geselecteerde gitaristen waren zonder uitzondering dolenthousiast en verguld. Waar ik veel van verwacht, is de pas veertienjarige Luc Schouten.
Meerdere mensen uit mijn omgeving hadden me attent gemaakt op dit jonge snarenwonder.’

Waar moet een gasttalent aan voldoen?
‘Je moet al één of liefst meerdere keren solo of met je band hebben opgetreden en dan niet alleen voor familie. Je moet daarbij hebben aangetoond dat je minstens twintig minuten als solist kunt boeien. We verwachten bovendien dat je volwaardige instrumentale composities hebt geschreven die je zelf ook
kunt uitvoeren. Verder moet je tussen de 14 en 30 jaar zijn en de intentie hebben om beroepsgitarist te worden. Aan de hand van deze eisen kun je zelf uitmaken of het zin heeft om een demo naar ons op te sturen. Wie zich nog wil aanmelden, kan tot 10 november een cd of minidisc met daarop vier nummers sturen naar City Talent Tour, Groenestraat 24, 4033 CR Lienden.’

De volledige speellijst van de City Talent Tour is te zien op www.harrysacksioni.nl; Luc Schouten is te vinden op YouTube.com

LUC SCHOUTEN
De veertienjarige Luc Schouten uit Zwaag speelt op 15 februari met Sacksioni in schouwburg het Park in Hoorn. Luc: ‘Ik vond het te gek dat Harry me belde. Hij is voor mij de beste gitarist van Nederland. Er waren mensen geweest die mij getipt hadden en hij had me op YouTube gezien. Ik oefen elke dag zo’n twee á drie uur en heb nu drieënhalf jaar les. Hoewel ik eigenlijk nog niet zo lang speel, heb ik al eens op tv opgetreden met Dennis en Bart van Racoon. Ik schrijf ook eigen nummers, voor solowerk en voor een band. Ik heb geen vaste band, maar zo nu en dan speel ik met andere jongens samen. Ik kan bijna niet wachten tot het 15 februari is!’

Music Maker oktober 2007

Aankomende optredens:
 • 01 mrt
DEN HELDER
 • 09 mrt
EINDHOVEN
 • 14 mrt
HUIZEN
 • 21 mrt
CAPELLE AAN DEN IJSSEL
 • 05 apr
OOSTBURG