Skip to content

Harry Sacksioni City! Live in concert (recensie Music Maker)

1 november 2006

Edo Dijksterhuis / Reyn Ouwenhand

EDO DIJKSTERNUIS: De onzichtbaarste van Nederlands topgitaristen heeft zich nooit laten leiden door commerciele motieven maar doet wat zijn hart hem ingeeft en waar zijn vingers naar hongeren. Het grote publiek kent hem natuurlijk als begeleider van de vreselijke Herman van Veen en de iets minder vreselijke Raymond van het Groenewoud. Maar Sacksioni is gewoon eon gitarist die een verhaal te vertellen heeft en dat bijzonder goed weet te doen. Op City!, een loepzuivere registratie van een theatertournee, komt dat allemaal prachtig uit de verf. In zestien nummers schildert Sacksioni het grootstedelijke landschap. En dat gaat van New Yorkse zwervers die overgoten zijn met de blues tot de opgewekte, razendsnelle boogie van Doris’s Day en een mooi opgebouwde ode aan Amsterdam (The roaring city). Sacksioni’s aankondigingen zijn puntig en hier en daar grappig. Hier is duidelijk te horen: dit is een man die thuis is op het podium en zijn publiek bijna net zo koestert als zijn gitaar. Want om dat laatste gaat het uiteraard. Sacksioni’s snaren zijn de alfa en omega van City! En dat maakt dit tot een geslaagde plaat, voor gitaarfreaks maar ook voor eenieder die van pure muziek houdt.

Edo Dijksterhuis is chef kunst van Het Financieele Dagblad en schrijft over kunst, design en muziek. Hij luisterde in de zeven jaar dat hij recenseerde voor NRC Handelsblad enkel en alleen naar jazz, maar is inmiddels weer bekeerd tot de pop.

REYN OUWENAND: Dit is voor mij niet zo’n goede binnenkomer. Ik heb de cd nog niet uitgepakt of ik stoor me al direct aan het artwork. Ja hoor, de muziek staat ook bij mij op de eerste plaats, maar zo’n knullig hoesje gaat mij toch echt net iets te ver. Ik heb zelfs nog even het schijfje omgedraaid om to kijken of het een cd-r was… Dat alles doet overigens niets of aan het feit dat op deze live-cd drie geweldige muzikanten meespelen. Samen met Digmon Roovers en Sebastiaan Kaptein speelt Harry Sacksioni voorbeeldig, foutloos en erg dynamisch. Alhoewel niet erg vernieuwend, zijn de stukken erg divers, en blijven ze een cd lang boeien. Van de opname en de mixage ben ik niet gecharmeerd. Ik kan me niet voorstellen dat er in het theater waar word opgenomen geen mogelijkheid was om een paar microfoons voor die gitaren te zetten. Nu hoor ik alleen signaal via DI’s, en van dat gekletter word ik erg nerveus. Echt zonde. Ik denk dat deze cd vooral leuk is voor fans die bij de concerten waren, en wat mij betreft is City! zeker geen volgende stap in de carriere van Harry Sacksioni. De cd maakt me wel benieuwd naar het volgende studio-album.

Reyn Ouwenhand is producer, studiomuzikant en componist. Hij werkte met artiesten als Kane, El Pino & Volunteers en Sita. Reyn is bezig met het realiseren van zijn ‘droomstudio’, die hij in 2007 hoopt te openen.

Music Maker november 2006

Aankomende optredens:
 • 06 dec
WAGENINGEN
 • 07 dec
DRACHTEN
 • 04 jan
VENLO
 • 05 jan
MEPPEL
 • 06 jan
NIJMEGEN