Skip to content

Harry Sacksioni & Consorten: City!

14 september 2005

Jeannette Estarippa

Capelle – Harry Sacksioni & Consorten zorgen met de voorstelling City voor vuurwerk op het podium. Samen met funky gitarist Digmon Roovers en percussionist Sebastiaan Kaptein speelt Harry opnieuw de sterren van de hemel. Op dinsdag 20 december is City! te zien in de Grote Zaal van het Capelse Isala Theater met veel nieuw werk en enkele oude nummers.

Met City! maakte Harry een voorstelling vol connecties met de grote stad. “Ik kan met dit gegeven zoveel kanten op. Ik kan ontzettend veel kwijt van mijn technisch kunnen, juist ook op compositorisch gebied. Een grote stad is steeds meer een metropool, waar je allerlei culturen tegenkomt. Dat resulteerde in bijvoorbeeld Afrikaans getinte nummers of composities op Zuid-Europese leest. Ik woon al jaren niet meer in Amsterdam en als ik tegenwoordig wel eens terugkom wordt ik een beetje overspoelt door de hectiek. Dat had ik vroeger helemaal niet. Daarover gaat bijvoorbeeld ‘Walk Over’, ook een van de nieuwe nummers.”

Speelde hij tijdens zijn vorige tournee nog samen met vier andere gitaristen in ‘Five Great Guitars’, in City! wordt Harry vergezeld door Digmon Roovers (ook uit de ‘Five Great Guitars’) en Sebastiaan Kaptein. Bevalt het Goed om niet alleen op het podium te zitten? “Ik heb geen voorkeur, omdat beide manieren een eigen kracht hebben. Solo heeft die heerlijk directe band met het publiek en met ‘Consorten’ op het podium is het onderlinge contact en het meteen kunnen reageren op elkaar, weer de extra dimensie. Dat is heerlijk om te doen. En dat onderlinge contact versterkt de band met de zaal eigenlijk nog meer.”

Nieuw is de aanwezigheid van een percussionist in de voorstelling. “Sebastiaan speelt vreselijk goed djembé, maar hij beheerst ook het ‘normale’ slagwerk volledig. Percussie speelde nooit eerder zo’n grote rol bij mijn muziek, maar het is een lang gekoesterde wens. Op deze manier kan ik de ritmische kant van wat ik doe veel beter uitbuiten. Mijn muziek staat vooral bekend om de melodische kant, het ritmische is altijd wat onderbelicht geweest. Sebastiaan is een geweldige percussionist en Digmon is de meest funky gitarist die bas kan spelen op zijn gitaar.”

Het enthousiasme en het plezier waarmee muziek wordt gemaakt is heel goed te voelen in de zaal. “Er is een enorme overdracht. Digmon speelt echt om anderen beter te laten spelen. Dit concept maakt het mogelijk dat ik het volledige gitaristische scala aan bod kan laten komen van wat ik beheers. Ik heb veel nieuwe nummers geschreven, ik heb dus een goeie tijd achter de rug”, lacht Harry. “Zelf vind ik bijvoorbeeld ‘De Jacht’ heel mooi, het eerste nummer van het programma. Die titel kan je op veel manieren uitleggen trouwens. Er is het jachtige stadsleven, maar ook de jacht waarmee ik vroeger de stad in ging, om een prooi te veroveren…. Er zijn ook een paar nummers die nog zo vers zijn dat ik er nog geen titel voor heb gevonden. Een ervan gaat over het plein waar ik als kind altijd speelde. Ik was laatst voor een televisieprogramma weer in mijn oude buurt en tot mijn verbazing was dat plein er niet meer. Dat gevoel van iets waardevols uit je jeugd is zo belangrijk. Daar moest ik een nummer over schrijven.”

City! is op 20 december te zien in het Isala Theater. Optreden in Capelle is voor Harry een avond met een extra dimensie. Hij is als ambassadeur van de Stichting Pallieter sterk betrokken bij de komst van het kinderhospice Pallieterhof.

De Maasstad 14 september 2005

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM