Skip to content

Harry Sacksioni en Marten Scheffer in de Schalm

8 december 2000

Bron: MuzikantenWeb 8 december 2000
vrijdag 8 december 2000

Door: Herman Jonkergouw,
Foto’s: Sjef Larmit

Op woensdag 6 december presenteerde Harry Sacksioni zijn helden in De Schalm in Veldhoven. Helden van verschillend pluimage, en zelfs de antihelden uit zuid.
Uit de diverse klankkasten klonken de meest uiteenlopende sferen. Muziek is een gevoel en niet slechts een optimale technische uitvoering. Dit fenomeen kwam tot uiting bij vertolkingen van nummers van Jefferson Airplane, The Beatles (MacCartney én later ook Lennon), Yes (Steve Howe). Ook de legendarische Jacques Brel kon niet onbesproken blijven. Maar zeker ook eigen werk zoals “Fast Finger Boogie”, voor de antihelden, en “Omdat Victor Jara zong” deden het gevoel alle eer aan.
Zelfs het superkleine relatiegeschenk, een gitaar van amper 25 cm, bleek onverwacht bespeelbaar, en hoe.
Het sportieve onderdeel werd ingevuld door niemand minder dan Cassius Clay’s shuffle, op 12-snaren een snelheid voortbrengend, een super-zwaargewicht waardig.
Stevie Wonders (Engels voor “vraagt zich af”) hoe van zijn “I Wish” de zang-, bas- en melodiepartij in één gitaar passen. De virtuoos Sacksioni deed met dit nummer de aanwezige gitaristen in de zaal even duizelen.

Tijdens de pauze even bijkomen in de gezellige foyer van De Schalm, om snel daarna nog even te worden herinnerd aan het feit dat we in de halve finale zaten, middels het Wilhelmus met een Frans tintje.
Muziek een kwestie van gevoel? Jazeker, en daar deed de komst van Marten Scheffer nog eens een schepje bovenop! Deze multi-instrumentalist liet met viool en mandoline de snaren van Sacksioni nóg beter tot hun recht komen. En dat je tijdens het bespelen van een kalimba een speld kunt horen vallen in de zaal, had ik nooit kunnen bevroeden.
Met nummers als “Pablo”, “Eclips” en “Floro & Bugero” kwamen de haren overeind. Kippenvel!
Dat Lennon’s “Girl” voor Sailor niet toereikend bleek werd in één bewerking overduidelijk weergegeven.
Ondanks een korte onderbreking vanwege een slissende gitaar, werd de avond in stijl afgesloten. Het prachtige “De Ierse Kust” deed me verlangen naar dit fraaie land. Vlug eens naartoe, zou ik zo denken.
Een heerlijke avond met onze eigen helden

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD