Skip to content

Harry Sacksioni koninklijk onderscheiden!

9 mei 2009

ridderingMeestergitarist Harry Sacksioni werd na afloop van zijn 40-jarig jubileumconcert in De Agnietenhof in Tiel zaterdag 9 mei koninklijk onderscheiden. Burgemeester drs. K.C. Tammes van gemeente Buren spelde de gitarist het lintje op waarmee hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Sacksioni ontving de onderscheiding voor zijn 40-jarig jubileum als gitarist en voor het onlangs verschenen boek ‘de Sacksioni Methode’. Met zijn unieke fingerstyle gitaarmethode en een niet aflatend enthousiasme betreedt Sacksioni al jarenlang de podia in binnen- en buitenland. In 1994 werd hij onderscheiden met een Edison voor zijn CD Who’s Pulling the Strings. Sinds zaterdag mag hij dus ook de koninklijke titel van Ridder toevoegen aan zijn naam.

Sacksioni bracht in zijn carrière 25 CD’s en LP’s uit en schreef nummers voor onder andere Herman van Veen en Frank Boeijen. Daarnaast verbond de meestergistarist zijn naam aan verschillende projecten als The Five Great Guitars en het CITY! Project. In ‘de Sacksioni Methode’ legt Sacksioni in bijna 400 pagina’s plus een DVD uit hoe je op één gitaar een eigen bandje kunt vormen door meerdere partijen tegelijk te leren spelen. Op dit moment speelt Sacksioni in zijn gelijknamige jubileumtournee in de Nederlandse theaters.

Misverstand

In de berichtgeving die het ANP aan alle media heeft gestuurd rond Harry Sacksioni’s Ridderorde, staat een klein misverstand. De zin waar dit misverstand in staat heeft de volgende strekking: ‘Wereldwijd beheersen slechts drie gitaristen deze techniek.’ (Bedoeld wordt de baslijn, de akkoorden en de melodie gelijkertijd op één gitaar spelen.) Deze zin is waarschijnlijk uit het interview gehaald dat Matthijs van Nieuwkerk het afgelopen jaar met Harry Sacksioni heeft gehad in zijn tv programma De Wereld Draait Door, en heeft toen ook al tot discussies geleid. Harry heeft bij deze de behoefte te laten weten dat er op de wereld een zeer groot aantal gitaristen bestaat die deze techniek beheerst.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD