Skip to content

Harry Sacksioni laat oude tijden herleven (Recensie 3voor12 Friesland)

22 april 2012

Meestergitarist als quizmaster en verhalenverteller

Tekst: Alwin Sinnema | Foto’s: Lisa Boels 22 april 2012 Leeuwarden

Harry Sacksioni © Lisa BoelsIn een tijd waarin digitale en voorgeprogrammeerde muziek erg populair is, zullen weinig jongeren meestergitarist Harry Sacksioni nog kennen. Sacksioni is het type muzikant dat niet de nadruk legt op commercieel succes. Zijn cd’s zijn niet verkrijgbaar in winkels en ook het downloaden van zijn muziek is onmogelijk. Laat staan dat je zijn werk kunt afspelen op Spotify. Niet gek dat er in de Harmonie overwegend ouderen in de zaal zitten.

Harry Sacksioni © Lisa BoelsGeorge Harrison is de hoofdpersonage in Sacksioni’s muzikale verhaal While my guitar gently weeps. ‘Ik heb al jaren een groot bewondering voor juist die stille Beatle. Hij sprak minder dan de andere bandleden, maar dacht des te meer. Harrison moest altijd opboksen tegen de twee haantjes Paul McCartney en John Lennon, maar hij was in mijn ogen wel de beste.’

Popquiz
Het publiek is aandachtig en uitermate stil op de momenten waarop Sacksioni speelt, maar tussen de adembenemende gitaarakkoorden door zoekt hij veel interactie met het publiek. De befaamd componist blijkt een fantastische verhalenverteller. Sacksioni vertelt over hoe het was toen hij begon en welke artiesten hem destijds inspireerden. Hij is trots op de route die hij als muzikant heeft afgelegd. Het brengt het aanwezige publiek gedurende de avond terug naar die goeie ouwe tijd.

De muzikale kennis in de zaal wordt voortdurend getoetst. ‘Ik verklap alvast dat het eerste nummer Daydream is van The Lovin’ Spoonful. Als je het tweede nummer herkent, moet je het vooral roepen.’ De avond lijkt soms aardig op een popquiz met een hoog top-2000 gehalte.

Alfred Jodocus Kwak
Harry Sacksioni © Lisa Boels‘Ik heb veel wereldhits gespeeld deze avond. Maar wist u dat ik zelf ook een wereldhit heb? Ik heb het in menig taal gehoord, maar nu ga ik het in het instrumentaals doen.’ Het is grappig dat de zaal geen idee heeft welk nummer hij bedoelt. Quizmaster Sacksioni verklapt dat hij het Alfred Jodocus Kwak-liedje ‘Spetter pieter pater’ heeft geschreven!

Sommigen in het publiek dachten dat de laatste snaar al was geraakt, maar Sacksioni komt terug voor enkele laatste nummers als toegift. Hij gaat er nog eens goed bij zitten aan de rand van het podium, om de sfeer net iets intiemer te maken. Het is ook in deze setting dat Sacksioni zijn eigen muziek aanprijst, om die na afloop óp het podium te verkopen. Als een straatmuzikant die van zijn opbrengst moet leven. Logisch, want die vier verschillende gitaren waarop hij speelde, moeten uiteraard wel gefinancieerd worden.

Gezien: Harry Sacksioni
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer:19 april 2012
Opkomst: Half volle zaal

3voor12 Friesland, 22 april 2012

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM