Skip to content

Harry Sacksioni niet alleen voor ouderen

30 oktober 2006

VEENENDAAL – Behalve dertigers, veertigers, vijftigers en een enkele zestiger trof gitaarvirtuoos Harry Sacksioni gistermiddag in Escape ook een handjevol jongeren. Sommigen vonden zijn muziek niet echt passen op een poppodium.

Hans Dulfer, Jan Akkerman en De Weduwen gingen gitarist Harry Sacksioni al voor met hun optredens bij ’t Supplement, een aanvulling van Frans Pilon op de normale programmering van het poppodium Escape, voorheen jongerencentrum Escape.
Vanaf de donkere muren kijken Louis Armstrong, Billie Holliday en Candy Dulfer de sfeervolle zaal van Escape in. De bruine houten tafeltjes worden schaars verlicht door het schijnsel van rode kaarsen en vijf kleine kroonluchters en er staan zelfs een paar grote planten. “Het is veel sfeervoller dan anders”, vindt Inge (28) uit Rhenen. “Op de jongerenavonden is het veel kaler. Alleen die schilderijen maken het al een stuk gezelliger. Het is altijd zo’n donker hol.”
Plaatsgenoot Arthur (30) begrijpt wel dat het op een jongerenavond misschien niet verstandig is om schilderijen op te hangen. De twee gitaarliefhebbers hebben Sacksioni nooit eerder horen spelen, maar hebben gehoord dat hij erg goed moet zijn. Ondanks hun komst naar Escape, vinden ze het repertoire van de gitarist, die toch veel ouder publiek trekt, niet helemaal bij het poppodium passen.
Inge: “Dit is geen muziek voor jongeren, ik vind dat ze het daarbij moeten houden.”
Arthur is het met haar eens.
“Als een poppodium dit kan organiseren, waarom halen ze dan niet wat grotere alternatieve bands hier naartoe? Harry Sacksioni is wel alternatief, maar niet voor jongeren.”
Toch zijn ook Amber Kroesbergen uit Veenendaal en Daphne Burggraaf uit Rhenen speciaal voor Sacksioni gekomen. Ze zijn allebei zestien en Ambers vader is groot fan. Amber: “Hij zei dat het de moeite waard was om te gaan kijken. Als hij niet had moeten werken, was hij meegegaan. Ik heb thuis vast wel eens een cd van hem gehoord, maar dat kan ik me niet herinneren.”
Marjan Feenstra (25) en vriend Former van der Ploeg (24) komen uit Nijmegen. De twee hebben een half jaar verkering, die begon toen Marjan gitaarles nam bij Former. Om haar vriend te verrassen, regelde ze kaartjes voor Sacksioni, Formers gitaaridool. Hij bezocht meerdere concerten. “Tijdens gitaarles komt er altijd wel muziek van Sacksioni voorbij. Dan wil je hem ook wel eens live horen. Maar de meeste jongeren kennen hem door de platen van hun ouders.”

De Gelderlander 30 oktober 2006

Vanessa Veenstra

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD