Skip to content

Harry Sacksioni Nieuwsbrief #1

11 februari 2021

Verstuurd op 11 feb, 2021 via Revue (link)

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Harry Sacksioni! Via deze nieuwsbrief willen we je op de hoogte houden over gebeurtennissen rondom meestergitarist Harry Sacksioni. We informeren je onder andere over nieuwe uitgaven, media-optredens en het jaarlijkse Sacksioni Methode Weekend.Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je ooit hebt aangemeld voor de nieuwsbrief of een bestelling hebt gedaan in de webshop. Onderaan dit bericht kun je je inschrijving voor de nieuwsbrief aanpassen.

Anekdotenboek – “Dat kunnen ze allemáál wel zeggen…”

2020. Er zijn leukere jaren om je 50-jarig optreedjubileum te vieren… Maar het stilvallen van de tournee door Corona stelde gitaarvirtuoos en componist Harry Sacksioni wel in de gelegenheid om het project uit te werken dat hij al eerder voor ogen had: zijn anekdotenboek.

Vijftig jaar reizen, optreden en mensen ontmoeten, levert een schat aan bijzondere, bizarre, humoristische, mooie of idiote momenten op. In dit boek, met als titel Dat kunnen ze allemáál wel zeggen… geeft hij door middel van anekdoten en bespiegelingen op zeer open en persoonlijke wijze een intrigerende kijk in zijn leven als topgitarist, waarbij hij ook zijn privéleven niet schuwt.

In meer dan 170 pagina’s lezen we over ontmoetingen met bekende figuren als Leonard Bernstein en Herman Brood tot aan het redden van een Rotterdamse bejaarde; zomaar opeens gebeld worden uit de ruimte door astronaut André Kuipers, en we zijn toeschouwer bij een gênant ‘me-tootje’ door een biseksuele schouwburgdirecteur. Ook maken we kennis met de verwrongen geest van een anonieme dorpsschilder, een ontmoeting die Harry bijna het leven kostte, en geeft hij antwoord op de vraag waarom hij de hoofdrol in een grote Nederlandse film weigerde; het levert stof tot evenzoveel bijzondere en unieke verhalen.

Verrassend is ook dat hij in dit boek voor het eerst volledige openheid van zaken geeft over de veertig jaren waarin hij slachtoffer van stalking is geweest, en de impact die dat op zijn leven en gezin had. Een onderwerp dat hij in al die jaren bewust onbesproken liet in de media.

We kennen Harry als meesterlijke fingerstyle gitarist/componist en als een gedreven persoonlijkheid op het podium. Met dit zeer persoonlijke anekdotenboek neemt hij ons met diezelfde gedrevenheid mee naar de achterkant van dat bestaan. Zo ontstaat een beeld van de muzikant, en vooral van de persoon Sacksioni, dat u nog niet kende.

Het anekdotenboek van Harry Sacksioni is te bestellen via http://shop.harrysacksioni.nl/.

Harry bij Podium Witteman

Vanwege zijn 50-jarig optreedjubileum was Harry onlangs te gast bij het televisieprogramma Podium Witteman. Tijdens het interview kwamen verschillende anekdoten uit zijn anekdotenboek ter sprake.

Harry en Paul spraken onder andere over Harry’s keuze tussen voetbal en gitaarspelen, en zijn ontmoeting met Leonard Bernstein die iets anders verliep dan verwacht…

“‘Hello Mister Bernstein,’ zei ik. Langzaam, draaide hij zich, zonder op te staan om, en keek me schuin omhoog, strak aan. Ik had m’n hand uitgestoken ter begroeting, maar hij leek geen aanstalten te maken hetzelfde te doen. Z’n blik priemde zich nog steeds in mijn ogen, gleed toen uiterst langzaam van mijn hoofd, langs mijn lichaam naar beneden tot aan mijn tenen en weer terug, en plots zag ik een vreemde mengeling van gevoelens in z’n ogen. Het leek minuten te duren.”

Uit “Dat kunnen ze allemáál wel zeggen…”

Hieronder het gehele interview van Harry bij Podium Witteman:

Harry Sacksioni – Interview | Podium Witteman.

Uiteraard was er ook ruimte voor de muziek. Pianist Mike Boddé speelde zijn versie van Harry’s nummer Natrapje. Het origineel hiervan duurt slechts 20 seconden, maar voor de gelegenheid had Boddé dit uitgebreid tot een volledige compositie met de titel Inkoppertje.

Later in de uitzending speelde Harry zijn compositie Meta Sequoia en een speciale versie van Masai Mara met pianobegeleiding van Mike Boddé.

Mike Boddé & Harry Sacksioni – Masai Mara | Podium Witteman

Masai Mara op CD en bladmuziek

Het nummer Masai Mara was als eerste te horen op de CD Who’s Pulling the Strings uit 1993. Ter ere van zijn dertigste optreedjubileum nam Harry een nieuwe versie op voor zijn CD Oorsprong (1998). De begeleidingspartij die bij Podium Witteman door Mike Boddé op piano werd gespeeld is in deze versie op gitaar te horen. Ook op zijn live dubbel-cd ‘Vijfenzestig’ staat Masai Mara. Hier wordt de tweede partij zeer subtiel gespeeld door Marten Scheffer op mandoline.

Masai Mara. Een dagbegin of -einde in Midden-Afrika. Een zonsop- of zonsondergang met kleuren die ik niet kan bedenken. Vertes die af en toe gevuld zijn met de prachtigste dieren. Ieder soort maakt zijn of haar eigen geluid en toch heerst er een wonderbaarlijke stilte. Die stilte te vangen… – Hoestekst ‘Oorsprong’ (1998)

Oorsprong

De CD Who’s Pulling the Strings is niet meer verkrijgbaar, maar van Oorsprong zijn nog enkele exemplaren beschikbaar via de webshop! Naast Masai Mara bevat deze CD ook opnames van onder andere Meta SequioaJessa (voor zijn toen net geboren dochter), La Chanson des Vieux Amants (een bewerking van het beroemde nummer van Jacques Brel) en Denktank (geschreven als tune voor een televisiequiz!)

Partituur

Daarnaast is voor de gitaristen ook de partituur van Masai Mara verkrijgbaar. Deze is te vinden in de Harry Sacksioni Webshop in een pakket met de partituren van de composities Om de hoek en Screaming Pines, of in een volledig partiturenpakket met alle 29 partituren die verkrijgbaar zijn in de webshop.

De digitale partituren bevatten zowel tabulatuur als notenschrift en worden na aankoop binnen 3 dagen per email naar u verzonden, voorzien van een watermerk met de identiteit van de koper.De composities Masai MaraOm de hoek en Screaming Pines zijn goed te spelen voor enigszins gevorderde fingerstyle-gitaristen.

Voorbeeld van de partituur van Masai Mara.

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM