Skip to content

Harry Sacksioni speelt vanuit het hart

22 maart 2013

TIEL – De toer While my guitar gently weeps van Harry Sacksioni is voor de tweede keer met enkele maanden verlengd wegens groot succes. De tournee begon als ode aan George Harrison, die in september 2011 tien jaar geleden overleed. Naast nummers van Harrison in zijn Beatlestijd omvat de show een scala aan nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Zou de show eerst een seizoen lopen, door het grote succes is de toer nu nog tot december 2013 te zien.

Sacksioni: “Ik heb mijn nieuwe programma al bijna klaar, maar toch vind ik het heerlijk dat het publiek nog niet klaar is met deze show. Ik kan er zelf nog altijd al mijn energie in kwijt. Ik stap elke dag weer vol pit het podium op. Benieuwd wat deze avond weer zal brengen.”

Voor de muzikant is interactie met de zaal heel belangrijk. Hoe de toehoorders reageren en de sfeer tijdens het optreden is. “Eigenlijk heb ik altijd een klik met het publiek. Een positieve energie die je bijna voelt. Dat zweept mij op en zorgt dat elke show een goede is. Ik ken ook geen hoogtepunten; elke avond moet gewoon een topavond zijn. Zo sta ik in het leven. Ik geef altijd alles van mezelf, omarm het leven en elke gebeurtenis die op mijn pad komt.”

Die levenslust en overgave vormen de grootste inspiratiebron van Sacksioni. Elke dag is hij bezig met zijn muziek en er gaat geen dag voorbij of er borrelt nieuwe muziek omhoog. Sacksioni: “Dan zit ik te spelen en dan komen de grepen vanzelf. Ik schrijf ook nooit iets op. Muziek moet je voelen, beleven vanuit je hart. Je kunt altijd horen of iemand speelt vanuit zijn hart of dat een muzikant leest van papier. En dat bedoel ik niet negatief: het is gewoon een andere manier van spelen. Ik kan alleen maar spelen zoals ik leef; vanuit mijn hart en met mijn hele ziel.”

Sacksioni zit inmiddels ruim veertig jaar in het vak en hij is nog lang niet klaar. Vanaf januari 2014 gaat hij toeren met zijn nieuwe show. Zijn cursus De Sacksioni methode beleefde onlangs de vijfde druk en er werd een dubbel-cd opgenomen met nummers uit de Harrisontoer.

En er staan nog andere dingen op stapel.

Maar eerst tot december op het podium met ‘While my guitar gently weeps’. “Het leuke van zo’n langlopende toer is dat de show onderweg groeit. Het is zo’n rijke periode, de jaren zestig en zeventig. Het was een tijd van vernieuwing en er werden prachtige nummers geschreven. Tijdens de toer blijf ik ook rondkijken in de muziekgeschiedenis. En als ik een nummer vindt dat me aanspreekt, ga ik proberen of het werkt binnen mijn speelmethode. (Sacksioni speelt bas, ritme en melodielijn ineen, PK) Als het werkt voeg ik het toe en gaat er iets anders uit. Zo blijft de show boeien, zelfs als je hem al eerder hebt gezien.”

While my guitar gently weeps: 22 maart, 20.00 uur, Agnietenhof Tiel.

door: Petra Koree
foto: Raphaël Drent

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM