door: Jaap Pleij
foto: Bernd Bohm
Roosendaal – ‘Helden’. Gitarist Harry Sacksioni heeft ze in alle ‘soorten’ en maten. Zoveel zelfs dat het hem niet gelukt is om ze allemaal een plaats(je) te geven in zijn huidige gelijknamige theaterprogramma. "Volgend seizoen ga ik verder met deze show en dan speel ik in ieder geval een of meerdere stukken van Crowded House, wat ik nog steeds een waanzinnig goede groep vindt." Dat houdt het publiek dus nog even tegoed.
"Met de ‘Helden’ die nu wel de revue passeren is echter ook niets mis. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat in bijna alle hoeken van de muziek zich mensen bewegen waar ik artistiek iets mee heb. The Beatles bijvoorbeeld. Die jongens uit Liverpool hebben in mijn jeugd nu eenmaal erg veel betekend voor mijn muzikale vorming. Van Stevie Wonder breng ik een heel swingende versie van ‘I Wish’ Van Jacques Brel heb ik gekozen voor diens ‘Liefde van Later’. Maar ik speel niet alleen nummers ‘van’ helden. Ik heb ook een aantal nummers geschreven ‘over’ helden. Mijn kinderen zijn eigenlijk wel mijn grootste helden. Die vormen een onuitputtelijk inspiratiebron."
Sacksioni heeft zich voor dit programma ook later inspireren door de zogeheten anti-helden Janssen en Janssens, het bekende detective duo uit de Kuifje-strip. "Die mannen vind ik fantastisch. Enorme onbenullen die nog nooit een zaak hebben opgelost. Ze hebben een IQ van zo ongeveer min 135, sinds de komst van BNN weten we dat dit mogelijk is." Het rijtje bekende namen wordt gecompleteerd door Joni Mitchell, Steve Howe (Yes) en Cindy Lauper.
‘lerofiel’
Voor de Ierse folk is een opvallend grote plaats ingeruimd. "Ik ben een echte Ierofiel, of hoe noem je dat. Het land inspireert me en de mensen zijn niet alleen vreselijk aardig, maar ook nog eens zeer muzikaal. Ik denk dat zo’n driekwart van de bevolking wel een instrument bespeeld. Muziek wordt daar letterlijk van grootvader op kleinzoon doorgegeven. leder kind krijgt op zijn vijfde of zesde verjaardag zo’n klein fluitje (tin-whistle, JP) en binnen een jaar kunnen ze er dankzij de wijze lessen van opa al aardig op spelen. Het samen musiceren maakt de mensen een stuk socialer. Welk stuk hij ook uitvoert het is altijd bewerkt volgens die typische Harry Sacksioni-stijl. Op veler verzoek legt hij die methode momenteel op papier vast. "Ik heb inderdaad een stijl ontwikkeld waarbij de melodie en de baslijn tegelijkertijd worden gespeeld. Regelmatig is mij verzocht die methode eens op schrift te stellen. Naar verwachting is dit lespakket, inclusief CD-rom, einde dit jaar gereed. Naast het gewone notenschrift komt er een versie in het Tabulator (notenschrift met getallen) en een schrift waarop uitsluitend de akkoorden staan aangegeven. Op die manier is de methode voor iedereen bereikbaar." ‘Helden’ is weliswaar een soloprogramma, bij een aantal voorstellingen laat Sacksioni zich bijstaan door de multi-instrumentalist Marten Scheffer. In de Kring is deze virtuoos op viool, mandoline en diverse kleine snaar instrumenten, na de pauze van de partij. Hoewel Sacksioni dit soort muzikale samenwerkingen niet schuwt, zal hij het solistische pad nooit definitief verlaten. "De gitaar staat bij de meeste theaterprogramma’s letterlijk op de achtergrond. Ik zie het als mijn schone taak om dit instrument de plaats te geven die het verdient op het podium en daarom zie ik mezelf niet gauw optreden met een zanger of zangeres. Maar je weet natuurlijk nooit hoe een balletje kan rollen."
Harry Sacksioni – Met ‘Helden’ te zien en horen op donderdag 10 mei in schouwburg De Kring in Roosendaal.
Bron: De Gazet 3 mei 2001