Skip to content

Harry schrijft – ‘2009, een jaar om nooit meer te vergeten!’

31 december 2009

December 2009 — Het einde van 2009 nadert en het lijkt me een juist moment om te overzien wat dit jaar allemaal heeft gebracht. Het was voor mij een indrukwekkend jaar. Allereerst natuurlijk omdat ik in dit jaar mijn 40-jarig optreedjubileum vierde met een zeer uitgebreide tournee, waar ontzettend veel mensen op afkwamen. Maar zeker ook de impact van De Sacksioni Methode, de methode waarin ik al mijn gitaartechnieken uitleg. Ik vermoed dat het in Nederland zelden of niet gebeurd is dat zo’n lijvig en pittig boekwerk, zoveel publiciteit kreeg en even zoveel aftrek vond (en vindt) bij een groot publiek. Zoals ik ook al in mijn programma vertelde, lijkt het wel of half Nederland en België hierdoor aan het fingerstyle spelen is geslagen.

Wat me daarin het meest aanspreekt is dat vooral veel jeugd het heeft opgepakt. Mede door alle publiciteit, maar ook bijvoorbeeld door de vele filmpjes op YouTube, is er een hele nieuwe generatie opgestaan die – zo lijkt het – mij en mijn speelstijl voor het eerst ‘ontdekt’ heeft. Dat merk ik aan de hoeveelheid jongeren in mijn zalen maar ook aan de vele mails die ik dagelijks mag ontvangen. En dan is het ook nog het standaardwerk op een groot aantal muziekscholen geworden! Dit, samen met het jubileum tournee, de uitkomst van het drieluik Tijdgeest – dat in woord, beeld en muziek een mooie getuigenis is van mijn afgelopen veertig jaren – en natuurlijk de onvergetelijke ‘riddering’ in mei, maakt het jaar 2009 voor mij tot een bewogen en tevens schitterend jaar. Buiten de jaren ’70 en ’80 denk ik niet dat ik een jaar heb gekend waarin de media, zowel tv, radio en schrijvende pers, zoveel aandacht aan mij en mijn manier van gitaarspelen heeft besteed.

Uitersten

Niet alles was even mooi want we moesten afscheid nemen van een bijzonder mens en (levens)kunstenaar: Ramses Shaffy. Ik heb over hem al het een en ander geschreven op de site. Ik was ook op zijn begrafenis uitgenodigd en ik moet zeggen, de sfeer daar deed Ramses helemaal recht. Weemoed en lachen gingen hand in hand via een aantal zeer persoonlijke anekdoten die verteld werden rond de kist, door o.a. Jeroen Krabbé, Freek de Jonge en Gerard Alderliefste. Er werd ook prachtig gemusiceerd door Thijs van Leer (vrije improvisatie van Sammy) en Frank Boeijen (Ik drink). Na afloop was er een samenzijn in de aula van alle aanwezigen, die is uitgelopen op een waar Shaffyaans feestje waarbij iedereen, onder pianobegeleiding van Louis van Dijk en Nico van der Linden, zo’n beetje alle nummers van Ramses heeft gezongen. Helaas heb ik dat niet tot het eind mee kunnen maken want ik moest die avond een ‘gitaarduel’ aangaan met Jan Akkerman in De Wereld Draait Door. Zo zie je maar, 2009 was voor mij een jaar van uitersten waarin het ‘onmogelijke’ mogelijk werd…

Website

Wat de site betreft is in dit afgelopen jaar ook het een en ander veranderd, ook al zie je dat aan de buitenkant (nog) niet meteen. Na vele jaren van keihard werken heeft Guido Lührs (netguit) zijn werk voor de site moeten stoppen. Hij heeft de site ooit opgezet. Guido had zijn handen – buiten het laten werken en onderhouden van de site – ook vol aan zijn eigenlijke werk. Een en ander viel niet meer te combineren dus stopte hij met het werken ‘achter de schermen’. Maar wat hij heeft achtergelaten is meer dan geweldig, want een site met zoveel informatie en mogelijkheden ben ik persoonlijk zelden tegengekomen. Ik wil bij deze dan ook Guido bedanken voor zijn jarenlange inzet. Natuurlijk moesten de werkzaamheden overgenomen worden en dat heb ik gezocht in ‘verjonging’ gepaard aan kennis. Dat alles vond ik in twee jongens die ook nog eens uit hetzelfde dorp komen als ik: Dolf de Meijer en Joost van Ingen. Dolf is een groot muziek (lees: gitaar) liefhebber en zal zorgdragen voor de inhoud in het zichtbare deel van de site. (Oplettende lezers hebben al opgemerkt dat Dolf tevens een grandioos gitarist is die ook al in de CITY TALENT TOUR met mij heeft opgetreden.) Joost is een man van de ‘achterkant’ van de site. Hij weet alles van ‘protocollen en programma’s’ waarop een site functioneert. Achter de schermen is al een hoop veranderd maar dat zal in de naaste toekomst nog meer gebeuren, en uiteindelijk zal ook het uiterlijk van de site nog een metamorfose ondergaan. Voor de Engelse vertalingen staat een van de trouwste ‘fans’ garant – zij heeft bij mijn weten nog nooit een programma van mij overgeslagen – en dat is Helma Laanen.

Adrenaline

Dan toch al iets over de naaste toekomst, want daar staat ook alweer een hoop te gebeuren. Begin februari 2010 starten de eerste optredens van mijn nieuwe soloprogramma ‘Adrenaline‘ dat ik ook in het seizoen september 2010 – mei 2011 zal doorspelen. Gelijk in februari komt ook de CD Adrenaline uit waarvan ik veel verwachtingen heb. De nummers die er op staan als Killer Queen, Geland, Adrenaline (op de Tiple) en Stoute Schoenen hebben de afgelopen tijd steeds een enorme response tijdens mijn optredens. En zo staan er nog eens acht andere nieuwe composities op die live heerlijk te spelen zijn. Ik verheug me er nu al op! Ook de pers-aandacht gaat maar door. Bijvoorbeeld in het februari-nummer van het maandblad De Gitarist sta ik op de cover en binnenin komt er een groot interview met mij.

Sacksioni – 60

Ja, en dan moet ik het zeker hebben over iets waar ik zelf volledig buiten word gehouden maar dat toch een grote impact op mijzelf – en waarschijnlijk ook het publiek – zal hebben: Vanwege ‘een zekere leeftijd’ die ik in 2010 hopelijk ga behalen zal in zowel België als Nederland een heus hommage-concert aan mij worden aangeboden. De beide hommage-concerten zijn onafhankelijk van elkaar ontstaan. In België is de alom geprezen gitarist Jan Depreter de aanstichter. Zijn respect voor mijn composities en de betekenis daarvan voor de muziekscene in België heeft hem doen besluiten tot een groots opgezet ‘Sacksioni evenement’. En groots wordt het, want het betreft niet alleen een hommageconcert op zondag 16 mei in De Singel in Antwerpen, maar er zullen 3 maanden lang(!) – vanaf januari a.s. – ‘Sacksioni activiteiten’ (o.a. een wedstrijd, workshops, een Masterclass van mij en Jan Depreter) op alle muziekscholen in geheel Vlaanderen plaatsvinden. Er is daar zelfs een nieuwe website voor geopend: www.harrysacksioni60.be. Overigens zal ik zelf het laatste deel van het hommageconcert in Antwerpen voor mijn rekening nemen, waarbij ik in ieder geval ook een duet met Jan Depreter zal spelen en met de winnaars van de ´Sacksioni wedstrijd´ een zeer bijzondere uitvoering van Vensters ga doen.

Wat Nederland betreft zal er op dinsdag 19 oktober in het Koninklijk theater Carré een hommageconcert gegeven worden waarvan men mij alleen laat weten dat zo´n beetje alle zangers, zangeressen en muzikanten waar ik ooit mee heb gespeeld heb, zullen optreden. Één daarvan weet ik – per ongeluk – nu al. Toevallig ontmoette ik Herman van Veen tijdens de begrafenisplechtigheid van Ramses Shaffy, en hij liet zich ontvallen dat hij die avond ook zal optreden. Emotioneel gaat het dus zeker voor me worden…

Rest mij iedereen die mijn optredens heeft bezocht of anderzijds met mij de liefde voor muziek deelt, zeer te bedanken voor het enthousiasme en de stimulans in dit afgelopen jaar. Ik heb er van genoten. Ik wens jullie allemaal een gezond en muzikaal 2010, en hoop jullie bij een van de optredens weer tegen te komen!

Harry Sacksioni

N.B. Dit bericht is in december 2009 verzonden naar alle leden van Pulling the Strings

Aankomende optredens:
 • 04 jan
VENLO
 • 05 jan
MEPPEL
 • 06 jan
NIJMEGEN
 • 10 jan
IJSSELSTEIN
 • 11 jan
HOORN