Skip to content

Harry te gast bij Langs de Lijn (NPO Radio 1)

22 maart 2022

Harry was 22 maart te gast bij het Radio 1 programma Langs de Lijn e.o. waar hij geïnterviewd werd door Margje Fikse en Tom van ‘t Hek:

De beste gitarist van de Benelux, Harry Sacksioni, heeft veel gitaren bespeeld in zijn leven. Maar hoe kies je nu de állerbeste? “Een gitaar moet tegenstribbelen, maar moet zich wel laten temmen”. zegt hij lachend in Langs de Lijn En Omstreken.

Sacksioni was te gast om te praten over zijn 50-jarig jubileum als artiest, waardoor hij mag optreden in de Ziggo Dome. Zijn gitaren – akoestisch, niet elektrisch – krijgt hij meestal gesponsord door fabrikanten, ondanks dat hij geen reclame maakt. Laatst was hij te gast bij een fabrikant in Amsterdam: “Daar heb ik een dag lang allemaal gitaren in mijn armen gehad, echt 15 tot 20, totdat ik er één tegenkom waarvan ik dacht: dit gaat ‘m worden.”

Het is meer dan alleen het geluid, zegt Sacksioni: “Het karakter moet me liggen, maar ook de afstelling van alles moet ontzettend goed zijn. Dan begint het een lekkere gitaar te worden…”

Allereerste gitaar
Sacksioni begon eigenlijk pas relatief laat met gitaar spelen: zijn eerste gitaar kreeg hij toen hij 11 was en bij best veel toeval. “Mijn moeder zei: je mag nu wel een keer een wat groter cadeau uitzoeken. Ik had geen idee wat ik wilde, maar ik luisterde veel muziek, dus ik zei: een gitaar ofzo?”

Met zijn moeder ging hij naar een platenzaak, waar ter versiering een paar gitaren aan de muur hingen. “Die man was al lang blij dat hij zo’n versiersel kon verkopen”, lacht Sacksioni. “Hij kwam met die gitaar langs mijn hoofd, met dat klankgat langs mijn neus. Ik rook die gitaar, en ik was verkocht. Het was liefde op het eerste gezicht!”

Hij kreeg gitaarlessen, twee jaar, maar hij leerde het zich vooral zelf. Inmiddels zijn we bijna 60 jaar verder en is hij dus uitgeroepen tot beste gitarist van de Benelux. Hij werkt momenteel aan een voorstelling over de geschiedenis van de wereld, die komt in 2025.

Harry Sacksioni (Langs de Lijn En Omstreken, 26 maart 2022 11:00)


Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM