Skip to content

Het Muzikale Oranje

1 juni 2002

(Deel van het achtergrondartikel "Vals of flauw, als het maar verkoopt- Zingen voor Oranje")

door: Di-Lan Sun

Johan Cruijff

De beste voetballer van Nederland was zeker niet de beste zanger van onsland. Dat blijkt uit het singeltje dat hij in 1969 opnam: Oei, Oei, Oei,Dat Was Me Weer Een Loei. Cruijff schijnt er zelf niet graag aan herinnerdte worden.

Willem van Hanegem

De huidige assistent-bondscoach was in 1986 de held van de Rotterdamse Kuip,hoewel hij toen al drie jaar gestopt was als voetballer. Tijdens het Kuipspektakelvan Los Vast, het beruchte NCRV-radioprogramma, mocht de kromme een geheeleigen, en valse, interpretatie geven van Joe Cockers You Are So BeautifuLTien jaar eerder maakte Willem al furore op vinyl. Samen met de kleurrijkescheidsrechter Frans Derks had hij een carnavalskraker met Ik Ben Ik.

Ruud Gullit

Had in 1984 een heuse top tien hit met Not The Dancing Kind. De hit brachthem zelfs in Countdown Café, waarin duidelijk te zien was dat detekst van het lied niet gelogen was. Vier jaar later stond Gullit weer hooggenoteerd met South Africa, een nummer dat hij samen vertolkte met RevelationTime. Als wederdienst nam de groep een echte ode aan de international op:Captain Dread. Overigens heeft zijn eerste vrouw ooit onthuld dat de huwelijksnachtmet de voetballer weinig aan was. Gullit had een gitaar gehad en in plaatsvan het bepotelen van zijn vrouw, tokkelde hij tot het ochtendgloren opzijn gekregen speeltje.

Simon Tahamata

De Molukse vleugelspits is met een gitaar bijna net zo virtuoos als meteen bal. Plaatjes mocht Simon echter nooit maken, maar in menig tvprogrammawas hij een graag geziene gast.

Frank Kramer

Was ooit aanvaller bij FC Amsterdam, Volendam en meer van dat soort clubs.Daarnaast mocht hij AVRO’s Sportpanorama presenteren. Dat liep op strontuit toen bleek dat Kramer, die bij Eurosport babbelt, een eigen wil had.In de muziek verging het hem een stuk beter. In 1976 maakte hij deel uitvan de groep Full House. Het vrolijke zestal had een zomerhit met StandingOn The Inside. Het liedje is beter blijven hangen dan de voetbalacties vanFrank.

Rinus Michels

Voordat Michels generaal werd van het Nederlandse voetbal, was hij voorhoedespelerbij Ajax. Als coach had hij meer succes, op het veld en aan de zijde vanNeerlands trots Willy Alberti en Johnny Jordaan. In 1974 zong hij al duettenmet het duo. In 1988 maakte hij zich muzikaal onsterfelijk door live optv het prachtige Droomland ten gehore te brengen. Om Michels met zijn eigenwoorden te quoten: ‘We zullen het nooit, nooit, nooit vergeten’.

Gerrie en Arnold Mühren

De twee voetbalbroers zijn afkomstig uit Volendam en lieten in 1973 horendat niet iedere Volendammer gezegend is met een stem als een dijk. AjaxIs De Koning Van De Mat heette hun flop.

Mario Melchiot en Dean Gorré

Samen met Benni McCarty, hun Zuid-Afrikaanse ploeggenoot, maakten ze in1999 een plaatje. The Midas Touch werd een piepklein hitje, dat ontstondna een optreden in het programma De Regenjas van Harry Vermegen. Dean Gorréis verbannen naar Engeland. Mario Melchiot heeft het als international enspeler van Chelsea te druk voor muzikale fratsen.

Dries Roelvink

Een getalenteerd baasje. Groeide op in de Amsterdamse Pijp met voetbal enmuziek. Pa Roetvink was beroepsvoetballer en Dries stapte in zijn voetsporen.Na drie seizoenen FC Amsterdam hield het Pijpelijntje het voor gezien enbegon aan een leven als zanger. Dat verloopt niet onaardig.

Harry Sacksioni

Was ooit een behendig knaapje als het om voetballen ging. Schopte het inde jeugdopleiding van Ajax redelijk ver, maar kwam net te kort. Ontdektetoen dat hij ook aardig met de gitaar uit de voeten kon. Speelde sinds dieontdekking mee op tal van Nederlandse producties en behoorde jarenlang totde vaste begeleiders van Herman van Veen.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD