Skip to content

Hulp slachtoffers moeilijk – Stalken treft duizenden ex-partners

23 oktober 2001

Door: onze verslaggevers

DEN HAAG – Minimaal enkele tienduizenden mensen worden jaarlijks belaagd door een ex-partner of oud-geliefde. De bedreigingen kunnen bestaan uit opwachten, ongewenst opbellen of volgen. Slechts een klein deel van hen meldt dat bij politie of hulpverleners.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Korthals van justitie. Na de inwerkingtreding van de antistalkingswet op 1 september 2000 heeft justitie onderzocht hoeveel slachtoffers Nederland telt.

De antistalkingswet ging enige tijd door het leven als de Wet Sacksioni, naar gitarist Harry Sacksioni die jarenlang werd lastiggevallen door een vrouwelijke fan. Een ander bekend geval is dat van een vrouw uit Meppel die, in uiterste wanhoop, haar ex-man uit Kampen neerschoot. Kortgeleden werd tegen een man uit Soest een jaar celstraf geëist wegens het herhaaldelijk lastig vallen van zijn ex-vrouw.

Volgens zegsman Aling van de politieregio Utrecht rukken agenten snel uit bij een melding van stalken. ,,Vernielingen in en om de woning, dat soort dingen. Daar zijn we zeer alert op. Het is zaak er snel bij te zijn, omdat het anders een langdurige kwestie kan worden. Meestal lukt het om de kwestie snel af te handelen, maar helaas niet altijd.”

Door verschillende interpretaties van het begrip stalken en het ontbreken van een eenduidige manier van registreren is het voor justitie moeilijk na te gaan hoeveel mensen last hebben van een stalker, schrijft minister Korthals. Nu is gebruik gemaakt van gegevens uit buitenlands en Nederlands onderzoek. Maar veel potentiële slachtoffers worden niet bereikt via telefonische interviews, omdat ze een geheim nummer hebben. Ook zullen sommige ondervraagden telefoontjes of brieven van een ex-partner niet meteen als stalking kwalificeren, en houden anderen stil dat ze belaagd worden om escalatie te voorkomen.

Cijfers die meer eenduidige informatie verschaffen, werden deze zomer al bekendgemaakt. Tot juli van dit jaar zijn dertien mensen veroordeeld wegens het lastigvallen van een partner. De politie heeft 162 keer een proces-verbaal doorgestuurd aan het Openbaar Ministerie, en die instantie heeft daarop 119 maal een dagvaarding uitgebracht. De minister verwacht dat een toenemend aantal daders voor de rechter zal verschijnen. Hij vindt dat er nu nog te veel verschillen bestaan in de aanpak. Hij wil stalken onderdeel maken van het plan van aanpak.

Aankomende optredens:
 • 19 sep
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM