Skip to content

Jan Depreter leert Deurne (en Vlaanderen) Harry Sacksioni kennen

26 april 2010

In de ban van de gitaar

Voor muziekliefhebbers is klassiek gitarist Jan Depreter (34) uit Deurne geen onbekende. Hij won muziekprijzen in twintig landen over heel de wereld. Vandaag komt hij naar buiten als organisator van het unieke project ‘Harry Sacksioni 60’.

Voor muziekliefhebbers is de klassieke gitarist Jan Depreter (34) uit Deurne geen onbekende. Hij won muziekprijzen in twintig landen over heel de wereld. Vandaag komt hij naar buiten als organisator van het unieke project ‘Harry Sacksioni 60’. Harry Sacksioni is al veertig jaar hét icoon van de gitaarwereld in Nederland en België. Zijn boeken en cd’s gaan nog elke dag over de toonbank. Sacksioni wordt dit jaar 60, en dat vond Jan Depreter het ideale moment om met muziekscholen in heel Vlaanderen bij wijze van eerbetoon een groots project op te starten.
“Harry Sacksioni 60 loopt het hele schooljaar in alle Vlaamse scholen. In Deurne is vooral de Stedelijke Academie voor Muziek & Woordkunst Jozef Van Poppel erg betrokken. Het project bestaat eigenlijk uit vier events. Het start in februari met een masterclassweekend dat openstaat voor iedereen die kennis heeft van muziek en gitaar.
De masterclass is eigenlijk bedoeld als voorbereiding van de gitaarwedstrijd in maart. Aan die wedstrijd zelf kunnen enkel Vlaamse gitaarstudenten deelnemen. Een laureatenconcert in april en een hommageconcert in mei sluiten het project af.”

Hoe bent u op het idee gekomen om met dit project te starten? “Als leerkracht gitaar aan de Stedelijke Academie voor Muziek & Woord Jozef Van Poppel werk ik elk jaar met mijn klas rond een gitaarberoemdheid. Na het lokale succes van vorig jaar, kwam ik op het idee om iets gelijkaardigs uit te werken voor alle Vlaamse scholen. Een
cultureel educatief initiatief dat inspireert.”

Waarom werkt u rond Harry Sacksioni? “Omdat hij interessant is voor al wie gitaar leert spelen. Hij is iets minder bekend bij de jeugd, maar bijna alle gitaarstudenten
kennen hem door zijn composities. Bovendien is Harry een inspirerend persoon. De leerlingen krijgen de unieke kans om hem in levende lijve te ontmoeten.”

Krijgt Deurne een centrale rol in het project? “Absoluut! Eén van de meest interessante evenementen vindt plaats in het culturele hartje van Deurne. Op vrijdag 2 april
geven de laureaten van de gitaarwedstrijd samen met Harry Sacksioni en mezelf een optreden in het cultuurcentrum. Iedereen is welkom!”

Info ——-
Harry Sacksioni 60: www.harrysacksioni60.be
Masterclassweekend: za 26 en zo 27/2
Gitaarwedstrijd: za 20 en zo 21/3
Laureatenconcert: vr 2/4

Jan Depreter leert Deurne (en Vlaanderen) Harry Sacksioni kennen: In de ban van de gitaar

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE