Skip to content

“In zijn nieuwe programma Adrenaline toont Harry Sacksioni zich van zijn beste kant” (recensie)

16 januari 2011

Podiumdier en gitaarvirtuoos Harry Sacksioni, bekend van onder andere de band van Herman van Veen, toert momenteel door Nederland met zijn nieuwe soloshow Adrenaline. Hoewel het een hele uitdaging is om in je eentje een zaal vol publiek anderhalf uur te vermaken, draait Sacksioni zijn hand er niet voor om. Zijn soloconcert in de Deventer Schouwburg klinkt zoals dat van een volledige band zou klinken.

De Deventer Schouwburg werd pas afgelopen oktober geopend en dat is te zien: voorzien van de modernste technieken, brandschone lopers en een splinternieuwe bar biedt de Schouwburg een prachtig podium voor bekende en minder bekende artiesten. Het pand bevindt zich schuin tegenover het station en is daardoor uitstekend te bereiken voor publiek van verder.

Drie partijen-techniek
De kleine zaal, die ruimte biedt aan ongeveer 150 toeschouwers, is tot de nok toe gevuld met publiek. Een oud publiek, want ruim negentig procent van de bezoekers is de vijftig al gepasseerd. Het mag de pret deze avond echter niet drukken. Vrolijk klappend verwelkomen de bezoekers de sympathiek ogende man op het podium: gitaarvirtuoos Harry Sacksioni.
Waarom Sacksioni tot de beste gitaristen van Nederland wordt gerekend, is bij zijn opkomst al snel duidelijk. Onmiddellijk begint de muzikant, die op geheel autodidactische wijze gitaar leerde spelen, met indrukwekkend gitaarspel. Het is geen wonder dat de cd’s van Sacksioni als warme broodjes over de toonbank gaan; je hoort een band maar ziet één gitaar. Dit effect creëert Sacksioni door zijn veelgeprezen ‘drie partijen’-techniek.

Podiumdier
Sacksioni kent zijn publiek als geen ander. Fier en vrolijk verwijst hij naar gebeurtenissen uit het verleden die herkenbaar zijn voor het oudere publiek. Als twintiger moet je wel erg veel geschiedeniskennis hebben, om mee te kunnen gaan in zijn volledige verhaal. Maar het plaatje klopt: de communicatie met het publiek is interactief en men roept het een en ander waar Harry vervolgens vrolijk op in gaat. De sfeer in de zaal is goed en Sacksioni is toegankelijk en opgetogen. Door zijn contact met het publiek en zijn uitmuntende gitaarspel toon hij zich een waar podiumdier.
Ieder nummer wordt ingeleid met een persoonlijk verhaal. Zo draagt hij een nummer op aan zijn goede vriend Ramses Shaffy, aan een vakantie in Italië en aan zijn eigen lef toen hij voor het eerst op het podium stond. De liederen zijn afwisselend ingezet. Van het hectische ‘Adrenaline’ tot het ingetogen ‘Borgo Migliorinni’; Sacksioni beheerst alle facetten van het gitaarspel en sleurt het publiek vrolijk mee.

Killer Queen
Hoewel Sacksioni zijn nummers allemaal zelf schrijft, voegt hij op iedere cd een cover toe waarmee hij een ode brengt aan de betreffende muzikant. Indrukwekkend op deze avond is zijn cover ‘Killer Queen’ van de band Queen. Sacksioni bewerkte de muziek van dit nummer voor één gitaar. Maar zelfs in deze meest uitgeklede, naakte versie is ‘Killer Queen’ nog steeds ongelofelijk groots.
In zijn nieuwe soloprogramma Adrenaline maakt Sacksioni zijn reputatie waar. Hij is een ongekend gitaarvirtuoos, heeft een bijzondere ‘drive’ op het podium en staat dichtbij het publiek. Een avond met Sacksioni staat garant voor een geweldige avond van het allerhoogste muzikale niveau.

Wie: Harry Sacksioni
Wat: Adrenaline
Waar: Deventer Schouwburg
Wanneer: 11 Januari 2011

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM