Skip to content

Jan Akkerman nog altijd beste gitarist

1 september 2001

De beste gitarst van Nederland? Zijn collega-muzikanten zijn van mening dat hij dat nog immer is, Jan Akkerman. Sterker nog: vele honderden lezers van Music Maker wezen hem in ons onderzoek van eerder dit jaar zelfs en masse aan als de beste instrumentalist van ons kleine landje. Geen geringe prestatie om zolang aan de top te blijven, immers het is al weer 28(!) jaar geleden dat lezers van het Britse magazine Melody Maker Akkerman – nu 54 jaar – kozen als ’s werelds beste op de gitaar.

Geen Nieuwe Nationale Gitaarhelden dus? We gaan de rest van het lijstje met Nederlandse beste instrumentalisten van 2001 even na. Halen we de echte gitaristen boven water, dan volgen in respectievelijke volgorde, maar wel na Jan Akkervan dus, Golden Earrings George Kooymans, de druk langs theaters toerende Harry Sacksioni, Sjako’s Wouter Planteijdt en als vijfde in de rij Arjen Lucassen. Nadrukkelijk aan de poort van Neerlands Gitaristen Top 5 rammelt de snel naam makende jazzgitarist Jesse van Ruller. Toch een nieuwkomer dus, nationaal.

En hoe is het gesteld met het internationale veld van gitaristen die door de Nederlandse muzikanten als top of the Bill worden beoordeeld? Daarvoor raadpleegden we een, zeker niet representatief, onderzoek dat we een klein jaar geleden uitvoerden onder bezoekers van de Music Expo in Rotterdam Ahoy’. De meest genoemde vijf waren Steve Lukather, Joe Satriani, Stevie Ray Vaughan, Steve Vai en Jimi Hendrix. De meeat genoemde en dus geroemde bassist was in dat bewuste onderzoek Marcus Miller, die vooral beroemd werd aan de zijde van Miles Davis. In de Nederlandse lijst was dit Michel van Schie (Anouk, Candy Dulfer).

Het Amerikaanse magazine Guitar World bracht eerder dit jaar een specialeeditie uit over de 700 Greatest Guitarists onder de naam Guitar Legends.Dit keer draaide het eens niet alleen om een vorm van virtuositeit, maarwerden de meest beeldbepalende gitaristen per muziekgenre op een rijtjegezet. En dus tref je tussen de honderd namen ook minder verwachte guitarplayersaan als Ace Frehley (Kiss), Keith Richards, Nirvana’s Kort Cobain, bluescroonerMuddy Waters, David Gilmour (Pink Floyd), Johnny Ramone en zelfs Neil Young.

Aankomende optredens:
 • 21 apr
DRIEL
 • 10 mei
UTRECHT
 • 11 mei
VOORBURG
 • 16 mei
VEENENDAAL
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE