Skip to content

Hartog Eysman en Susan Zeegers door naar finale Mooie Liedjes Festival

11 februari 2006

Jury vindt de meeste teksten ondermaats

Jacco Brunbeck

De Sound Vision Studio van mede-organisator George Konings is door zijn huiskamersfeer een uitstekend platform voor mooie liedjes. Ook deze ronde was het in de goed gevulde studio weer een knusse bedoeling. Presentator Maurits Fondse nam plaats achter de piano en begeleidde ditmaal mooie liedjes van maar liefst vijf vrouwen, die het opnamen tegen twee mannen. De deelnemers kregen ieder de gelegenheid om twee mooie liedjes ten gehore te brengen, waarvan er uiteindelijk één door kan gaan naar de finale.

Als Eva Wiselius de spits afbijt, zorgt ze met haar hoog en gevoelig gezongen ‘Waking the unborn’ gelijk voor kippenvel. Met de zangkwaliteiten zit het wel goed op dit festival, want ook Susan Zeegers beschikt over een prachtige stem. Haar nummer ’85’ is een gedurfd verhaal over een vrouw op leeftijd.

Hartog Eysman, de kleine man met de grote stem, weet ook indruk te maken. Zoals de titel al doet vermoeden, blijkt ‘Storyteller’ een nummer met een goed verhaal. Het daarop volgende ‘Song road’ beschikt wel over een mooie melodie, maar mist inhoud.

Zijn enige mannelijke concurrent Arjen Tijs is een beetje de vreemde eend in de bijt. Met ‘Gebroken hart’ kiest hij voor een Nederlandstalig lied. De jury prijst hem voor de tekst, alleen de zang was helaas wat minder. Het levert Arjen in ieder geval een eervolle vermelding op, maar het zijn Suzanne Zegers en Hartog Eysma die er met de finaleplaatsen vandoor gaan.

De uitslag doet nogal wat stof opwaaien onder het publiek. Want wat maakt een liedje nou eigenlijk tot ‘een mooi liedje’? Word je meegesleept door de tekst of de melodie? De jury onder leiding van Harry Sacksioni kiest voor het totaalplaatje, en daarbij speelt de performance natuurlijk ook een belangrijke rol. Vanavond hadden ze vrij veel tijd nodig om te beraadslagen. Veel nummers lagen weliswaar lekker in het gehoor, maar misten intensiteit. “En de teksten moeten inhoudelijk wel kloppen. Dat was vanavond helaas niet altijd het geval.”

Susan Zeegers en Hartog Eysman (beiden uit Amsterdam) zijn nu net als Jasper Marle en Paul de Graaf verzekerd van een plekje in de Grande Finale. De uiteindelijke winnaar krijgt een professionele opname van zijn lied aangeboden. De organisatie staat overigens nog steeds open voor deelnemers en heeft de volgende voorronde verplaatst van 15 naar 30 november. Dus… mocht je zelf nog een mooi liedje hebben liggen, aarzel dan niet en schrijf je in!

VPRO 3VOOR12 Arnhem-Nijmegen

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM