Skip to content

Les in virtuositeit met hart en ziel

26 januari 2009

Marcel Hut

ZEVENAAR – Met een ferme duw gooit hij de muziekstandaard tegen de grond. “Dit heb ik het liefste.
Niet kijken naar die bladmuziek. Muziek komt uit het hart, niet uit het hoofd.”

De actie tekent gitarist Harry Sacksioni, die zaterdag op bezoek was in het Musiater in Zevenaar. ’s Middags voor een workshop voor kinderen en jongeren, en ’s avonds voor een concert.

Veel meer dan een lesje muziek was de workshop van de meestergitarist een les in beleving en doorzettingsvermogen. Over beleving: “Word geen imitator, geen Sacksionitje. Je moet je eigen karakter terughoren in het instrument.” En over doorzettingsvermogen: “Toen ik mij ooit aanmeldde voor het conservatorium, wezen ze me af met de opmerking dat het nooit wat zou worden met mij. Ik had volgens hen een rare rechterhand-techniek. Maar die techniek werd juist mijn kracht. En het mooie is dat ze nu lesgeven in mijn methode.”

Centraal in de workshop staat de ‘Sacksioni Methode’, kort gezegd een techniek waarmee je op gitaar tegelijkertijd de baslijn, de begeleiding en de melodie kunt spelen. De ongeveer 25 deelnemers aan de workshop kijken ademloos toe als Sacksioni op virtuoze wijze laat horen hoe het klinkt als je deze techniek letterlijk in de vingers hebt. “Schrik niet. Dit gaat veel te snel. Dit hoeven jullie nu nog niet te proberen, hoor”, stelt hij de gitaristen gerust.

De Zevenaarse Laki Renjaan mag plaatsnemen naast Sacksioni op het podium. Meteen valt de pleister op een van zijn vingers op. “Eén van de voordelen van een gitarist”, zegt Sacksioni. “Je mag absoluut niet klussen. Veel te gevaarlijk. Dat zien we nu wel weer.”

Laki speelt een stukje voor, Sacksioni geeft hem tips en vertaalt die moeiteloos naar de overige deelnemers aan de workshop. “Kijk, zet je vingers zo op de snaren, dan ben je er altijd dichtbij, en als je je linkerhand zo houdt kun je veel sneller bewegen. Probeer het maar eens.” Als blijkt dat de meerderheid de basistechniek goed oppakt, is Sacksioni enthousiast. “Dit is het begin. Als je dit verder uitbouwt krijg je dit.” Waarop hij een onnavolgbare versie van Stevie Wonders I Wish inzet.

Nog even oefenen.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD