Skip to content

Muziek maken, kwestie van gevoel

25 april 2008

Herre Stegenga

DRONTEN; – Ben stapt naar voren, neemt plaats op een stoel en begint te spelen. Hij is amper op gang of hij slaat een verkeerd akkoord aan.

20080419-stentor.jpg

Wat wil je ook, met pakweg honderd mensen die naar hem zitten te kijken. Maar de CKV-leerling brengt het er vervolgens goed vanaf. Vindt ook Harry Sacksioni, die eventjes als zijn docent optreedt.

Goed spel en dat Ben zijn bladmuziek is vergeten, maakt helemaal niets uit. “Muziek maken is een kwestie van gevoel”, zegt hij. “Als je muziek leest dan gaat je hoofd er tussen zitten. Net als met de liefde. Maar ik weet niet of jullie daar al mee te maken hebben gehad.”

Gisteravond trad hij op in De Meerpaal. De kleine zaal, volle bak. Gistermiddag was de gitarist al in Dronten, om een masterclass te geven aan leerlingen van het CKV. Dat proberen ze vaker te regelen bij het CKV: artiesten die ’s avond in De Meerpaal staan, ’s middags een les te laten geven.

Alle gitaarleerlingen hebben een uitnodiging ontvangen. Een groot deel is naar De Meerpaal gekomen. Ook veel ouders en andere belangstellenden zijn van de partij. “Hij stelde zelf voor om hem ook uit te nodigen”, zegt Bert Bruinewoud van het CKV. “Hij vindt het geloof ik wel gezellig.”

Sacksioni geeft vaker workshops of masterclasses. En dat blijkt, het ging gaat hem makkelijk af. Met een stampende voet of knippende vingers geeft hij het tempo aan. Of het niet te snel gaat, vraagt hij een groepje van een tiental jonge gitaristen, nadat ze gezamenlijk een stuk hebben geoefend. “Weet je, hoe meer mensen samenspelen, hoe logger het wordt.”

Vervolgens speelt hij razendsnel een riedeltje. Twee CKV’ers kijken elkaar even aan, zo van: van hem kunnen we nog heel wat leren.

De Stentor 19 april 2008

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD