Skip to content

NCRV Natuurlijk: 'Brug voor de natuur'

6 mei 2006

Aart Zeeman

De NCRV zendt op zaterdag 6 mei ‘Brug voor de natuur’ uit, een documentaire over de totstandkoming van de langste natuurbrug ter wereld, die in deze week door koningin Beatrix geopend wordt. De afgelopen vier jaar is gebouwd aan een verbinding tussen de heidevelden en bossen van ’t Gooi met de natuurgebieden van de Vechtstreek. Tegenstrijdige belangen, bureaucratie en hoge kosten maakten het project tot een gedurfd initiatief.

Rentmeester Henk Korten van het Goois Natuurreservaat is de grote initiator en inspirator van natuurbrug Zanderij Crailoo. Hij vertelt over de aanloop naar de bouw en de wijze waarop voor alle partijen een acceptabele oplossing is gevonden. Een lastige klus, want de brug is gebouwd over een weg, spoorwegen, een bedrijventerrein en sportvelden.

Dankzij deze nieuwe verbinding kunnen dieren hun leefgebied enorm vergroten en komt er een einde aan de versnippering. De natuurbrug is daarmee een belangrijke schakel in en rechtstreekse verbinding tussen ’t Gooi, de Utrechtse Heuvelrug en zelfs de Veluwe, waardoor straks zelfs groot wild zich kan verspreiden.

De documentaire laat verschillende betrokkenen bij de natuurbrug aan het woord, afgewisseld met beelden van en uitleg over de aanleg en prachtige opnames van de flora en fauna in deze gebieden. ‘Brug voor de natuur’ is gemaakt door regisseur Manon Ligthart van Palazzina Productions. Het commentaar is van Aart Zeeman.

In de uitzending zijn beelden te zien van Harry Sacksioni die zich voorbereidt op zijn optreden voor koningin Beatrix.

NCRV 6 mei 2006

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD