Skip to content

(Nog) geen cadeaus voor Amphion

20 april 2008

Jennifer Faasen

DOETINCHEM – De veertigjarige schouwburg Amphion heeft zaterdag een gemêleerd publiek getrakteerd op een voorstelling vol verrassingen.

Zowel trouwe bezoekers als notabelen waren uitgenodigd om deze mijlpaal luister bij te zetten.

Hoogtepunten waren de optredens van pianist Wibi Soerjadi, die een van de langste (3.08 meter) vleugels ter wereld bespeelde, en van ‘multi-gitarist’ Harry Sacksioni. Presentator was goochelaar Hans Kazan met in zijn kielzog zijn zoons Oscar en Renzo, die een bloemlezing uit hun show Magical Unlimited lieten zien. Fadozangeres Maria de Fatima en haar muzikanten completeerden het geheel.

“Een bescheiden jubileumfeestje”, aldus directeur Henk Raben, die benadrukte geen ‘verjaardagscadeaus’ te willen ontvangen.

Liever ziet hij straks grote en kleine sponsorbijdragen voor de nieuwbouw tegemoet. Raben refereerde hierbij aan de 1,7 miljoen die Amphion nog aan de bouw van de nieuwe schouwburg moet bijdragen. Binnenkort zullen hiervoor acties georganiseerd gaan worden.

Raben zei zich zorgen te maken over de resterende (financiële) perikelen rondom de bouw van het nieuwe theater aan de Doetinchemse Hofstraat. “Ik hoop dat de ruimtelijke ordening-procedure niet tot bezwaren en verdere vertraging zal leiden. Elke maand vertraging betekent een stijging van de bouwkosten. De rek is eruit. Ik lig er niet echt wakker van, maar het houdt me wel bezig.”

Het aanvankelijke plan om ter gelegenheid van veertig jaar Amphion een jubileumboek te laten maken, heeft Raben laten varen.

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. “Over twee jaar komt er zo’n boek: Amphion 42 jaar op de Veentjes.”

“Zeer bijzonder om in een gebouw op te treden dat veertig jaar bestaat en waarvan je weet dat het over twee jaar wordt afgebroken”, zei gitarist Harry Sacksioni, die toevallig dit seizoen óók zijn veertigjarig jubileum viert. Met zijn opmerking vertolkte hij de gevoelens van veel aanwezigen.

Antoon Peppelman, secretaris van de Raad van Commissarissen van Amphion, sprak de verzekering uit dat de sfeer van het oude Amphimee zal verhuizen naar de nieuwbouw. “Het succes zit niet in het gebouw, maar in de mensen. Amphion is van ons allemaal.”

De Gelderlander 20-04-2008

Aankomende optredens:
 • 02 dec
HENGELO
 • 06 dec
WAGENINGEN
 • 07 dec
DRACHTEN
 • 04 jan
VENLO
 • 05 jan
MEPPEL