Skip to content

Ontroerend benefiet voor Joep Pelt

20 maart 2012

Door Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink

Het was een waar moment van kippenvel toen Joep Pelt halverwege de avond even op het podium kwam en voor zijn vrouw Hester, Dylan’s Forever Young inzette. Het benefiet in de Melkweg was georganiseerd om hem emotioneel en financieel te ondersteunen na het zware auto-ongeluk in Zuid Afrika waarbij Hester het leven verloor.
Moke, Arthur Adam, Lucky Fonz III, Mdungu, The Ex, Tim Knol, Harry Sacksioni, Typhoon en Perquisite traden belangeloos om Joep te supporten.

“Jeetje jongens, wat leuk, wat zijn jullie met velen,” zo begroette Joep de bezoekers in de volle Oude Zaal van de Melkweg terwijl foto’s van Hester op een van de zijmuren werden geprojecteerd. “In de media wordt haar dood als bijzin vermeld, voor mij is zij de hoofdregel,” zei Joep waarna hij zichzelf begeleidend op gitaar Forever Young inzette; de zaal was muisstil tot Joep het publiek vroeg mee te zingen. Het was een hartverwarmend moment!

Presentator Jaap Boots (VPRO. Radio 6) zei het al aan het begin van de avond na het akoestische optreden van Felix en Phil van Moke. “De muzikanten werken voor Joep, en ook jullie, het publiek, werken voor Joep.” Die zat op het balkon en ondanks de tragedie in Zuid Afrika heeft hij zijn humor niet verloren en riep: “Ik ben net Solomon Burke.” Singer/songwriter Arthur Adam zat ooit in Joep Pelt’s band, ging zijn eigen weg en zong na Moke 2 mooie ingetogen songs vol fraaie stemeffecten. Een hoogtepunt daarna was het optreden van Lucky Fonz III die alleen met gitaar en mondharmonica het publiek voor zich innam, onder andere met deze aangrijpende regel: “Ik heb zoveel verloren als een mens verliezen kan.” Lucky die gitaarles heeft gehad van Joep liet tussen neus en lippen door horen wat hij van Joep had geleerd.

Tussen de optredens door draaiden DJ Bas Springer en MPS Pilot. Na de rustige songs van Arthur Adam en Lucky Fonz III kon er geswingd worden op de aanstekelijke afrobeat van Mdungu waarvan de bandleden hun voorliefde voor Afrikaanse muziek delen met Joep Pelt. Joep’s korte aangrijpende optreden volgde op dat van Mdungu. Daarna kwam de muziek uit een heel andere hoek. De rauwe postpunkenergie van The Ex sloeg aan, de band heeft met Joep de voorliefde voor Ethiopische muziek gemeen. Het ging vervolgens van het ene naar het andere uiterste met Harry Sacksioni die het publiek wees op de kwetsbaarheid van muzikanten.

Het was een genot te luisteren naar zijn virtuoze gitaarspel. Hij had Paint it black van The Rolling Stones verwerkt in een oude folksong: Angie ( niet van de Stones). Tim Knol bracht met zijn band het gevoelige Letting Go, Typhoon zweepte het publiek op met jazzy hiphop, voorzien van de nodige rock en reggae-ingrediënten. Erg sterk! Na de wat gladde soulhop van Perquisite werd het tijd om te jammen. Het publiek werd aangemoedigd mee te zingen met deze woorden: POSITIEVE ENERGIE!!! Joep kwam het podium op, bedankte de muzikanten en zong even mee. We hopen hem na zijn herstelperiode weer snel terug te zien op de Nederlandse podia.

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM