Skip to content

Peter van Elswijk – Secrets Answers & Questions

1 januari 2011

Peter van Elswijk

Tijdens het horen van muziek droom je soms automatisch weg naar een landschap van stromende beekjes, wuivend gras en rustieke oude gebouwen. De muziek van Peter van Elswijk is ongetwijfeld geïnspireerd op een dergelijke omgeving, in dit geval waarschijnlijk Zuid-Frankrijk.

Gitaarschoolhouder Peter van Elswijk brengt met zijn nieuwe cd Secrets Answers & Questions een combinatie van eigen composities en vertolkingen van het werk van anderen. Zo schreef hij een nummer voor flamencogitarist Eric Vaarzon Morel (‘5 minuten voor Eric‘) en speelt hij Scarborough Fair in het arrangement van Harry Sacksioni. Niet geheel toevallig zullen juist deze twee gitaristen masterclasses geven tijdens de gitaarclinic die Van Elswijk dit jaar voor de derde keer organiseert op een camping in Zuid-Frankrijk

Harry en Peter


Op zijn derde cd zijn de invloeden van Van Elswijk’s grote muzikale voorbeelden in de muziek duidelijk te horen. Zeven van de twaalf nummers op de cd zijn composities of bewerkingen van nummers van onder andere Harry Sacksioni en Tommy Emmanuel. De covers worden op technisch uitstekende wijze uitgevoerd en Peter van Elswijk weet de nummers een nieuwe dimensie te geven door ze te omringen door een klein aantal eigen composities. Hij schildert hiermee een landschap met hier en daar vertrouwde elementen. Zo maakt hij van Tommy Emmanuel’s nummer Questions een drieluik door het te begeleiden met zijn eigen composities Secrets en Answers.

Peter van Elswijk laat op zijn cd overtuigend horen een mooie sfeer neer te kunnen zetten met technisch gitaarspel. Hij combineert een rustige stijl en stijlvolle harmonieën met de technieken van zijn muzikale idolen en creëert hiermee een atmosfeer om bij tot rust te komen en weg te dromen. Hoogtepunten hierin zijn het openingsnummer Wilde Sigaren en het jazz-blues achtige Answers.

Op Secrets Answers & Questions leunt Van Elswijk nog grotendeels op composities van anderen. We hadden natuurlijk graag gezien dat het merendeel van de composities van zijn eigen hand zou zijn gekomen. Gezien de composities die op deze cd te horen zijn, ligt dit zeker in de lijn van de verwachting!

De CD Secrets Answers & Questions van Peter van Elswijk is te bestellen door een mail te sturen naar petervanelswijk@gmail.com.

1. Wilde sigaren (Peter van Elswijk), 2. Scarborough fair (Simon and Garfunkel / Arr: Harry Sacksioni), 3. Lavallee Verte (Peter van Elswijk), 4. Secrets (Peter van Elswijk), 5. Questions (Tommy Emmanuel), 6. Answers (Peter van Elswijk), 7. Living on a prayer (Jon Bon Jovi / Arr: Tommy Paldanius / Bew: Peter van Elswijk), 8. 5 minuten voor Eric (Peter van Elswijk), 9. And so it goes (Billy Joel / Arr: Tommy Emmanuel), 10. The diggers waltz (Tommy Emmanuel), 11. Beatles medley (John Lennon / Paul McCartney / Arr: Tommy Emmanuel), 12. Dochters (voor Kate) (John Mayer / Arr: Peter van Elswijk)

NB Voor de liefhebbers: Je kunt je vanaf nu weer inschrijven voor de komende gitaarclinic (1 t/m 6 mei 2011) in Zuid-Frankrijk! Naast Harry Sacksioni en Eric Vaarzon Morel zal Peter van Elswijk ook zelf masterclasses geven. Voor meer informatie zie www.petervanelswijk.nl

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD