Skip to content

Pimp my Guitar

25 februari 2008

redactie

Een interview met de talentvolle gitarist Wim den Herder. Over Oscar Peterson en Harry Sacksioni. Met links naar fragmenten op YouTube.

Beste Wim – kun je jezelf eens voorstellen aan de bezoekers van GitaarNet?

Ik ben Wim den Herder en ik ben 24 jaar. Ik kom uit een muzikale familie en ik kreeg al vroeg een viooltje in mijn handen. Maar toen ik zes jaar was en een elektrische gitaar hoorde werd ik echt enthousiast. Ik speelde al snel in de schoolband en inmiddels heb ik allerlei stijlen gespeeld. Dit jaar studeer ik in Amsterdam af aan het conservatorium in de richting jazz. Ik doe er ook een studie wiskunde bij en tussendoor sta ik met bier op studentenfeesten.

Eén van je muzikale idolen is pianist Oscar Peterson. Heel apart dat je hem noemt. Vertel daar eens wat meer over…?

Tja, een pianist als idool…, ik snap wat je bedoelt. Ik ben op een gegeven moment ook niet-gitaristen gaan uitzoeken geinspireerd door jazzmuzikanten om me heen. Het is ook interessant om zo je horizon te verbreden en andere ideeen op de hals te vinden. Ik weet nog goed dat ik Just Friends van Oscar Peterson voor het eerst hoorde en ik kon het niet geloven: één minuut lang alleen Oscar Peterson, rechterhand zestienden en linkerhand stride. Die man is fenomenaal.

Op dit YouTube fragment krijg je het voor elkaar om die pianosolo op gitaar mee te spelen.

Youtube: Wim plays Oscar Peterson I

Ik wist eigenlijk niet of die pianosolo ooit zou kunnen! Ik ben het gewoon gaan proberen in de zomer van 2005. Hans Teeuwen zingt in een show ook een stuk van Charlie Parker mee. Ik houd wel van deze humor, dus vandaar dat ik zelf een piano op gitaar in een theater op een soort studentenavond meespeel. Ik draag trouwens een ander filmpje op aan Oscar Peterson die vorig jaar 23 december is overleden. Hierbij speel ik twee partijen tegelijk door middel van een splitscreen:

Youtube: Oscar Peterson II (Splitscreen)

Je speelt op een gitaar van Robberts. Waarom op deze?

Toen ik twaalf jaar was mocht ik in het TV-programma ‘Geef Nooit Op’ een blues spelen met Jan Akkerman. Akkerman speelde toendertijd op een Robberts gitaar. De gitaarbouwer was erg enthousiast over mijn spel en hij nodigde me daarop uit voor de nationale gitaarkampioenschappen in 1997. Met mijn dertien jaar heb ik het toen opgenomen tegen twintig volwassen gitaristen en ik heb tegen ieders verwachting de eerste prijs gewonnen, een Robberts gitaar. Het was ongelooflijk voor mij op die leeftijd. De Robberts is echt een top gitaar. Ik speel er nog steeds op. Ik wijk alleen uit voor andere stijlen zoals jazz of akoustisch. Ik speel momenteel op een speciale Robberts Nylon gitaar tijdens de tour met Harry Sacksioni. Deze gitaar is van massief hout, echt een uniek model.

Vertel eens wat meer over deze tour met Harry Sacksioni.

Sacksioni heeft me onlangs voor de ‘City Talent Tour’ uitgenodigd. Ik speel mee in zeven theater en het is een fantastische ervaring. Harry is naast een groot muzikaal man ook een zeer amaibele man. Hij is echt een gevoelsmens en ik heb veel van hem geleerd. Bijvoorbeeld het gevoel in de muziek weten te leggen. Het is erg leuk om samen te spelen. Hij is erg enthousiast en hij zegt dat ik alles, wat hij met vijf vingers doet, met een plectrum kan spelen. Het is juist leuk dat onze stijlen erg verschillen. Dit jaar heb ik plannen voor een CD en ik denk dat je de invloed van Sacksioni er wel in terug kunt horen.

Welke gitaristen hebben je verder beïnvloed?

Gary Moore was van jongsaf aan al een groot idool. Hij speelt met zoveel gevoel en power. Toen ik bij een vriendje de plaat ‘Still got the Blues’ ontdekte heb ik vijf jaar lang alleen maar Gary Moore geluisterd. Queen is verder een van mijn favoriete bands, dus ik heb ook veel naar Brian May geluisterd. John Petrucci van Dream Theater heb ik ook noot voor noot uitgezocht. Aan hem dank ik misschien wel mijn techniek. Ik hou van echte gitaarsolo’s met gevoel.

Hoe zou je je gitaarstijl willen omschrijven?

Wat een lastige vraag! Eigenlijk liggen mijn roots in de bluesrock. Dat kun je ook terughoren in het nummer ‘Pimp my Guitar’. Harry Sacksioni vindt dit trouwens ook een erg lekker nummer.

Daarnaast laat ik me erg beinvloeden door allerlei andere dingen. Ik ben laatst een meisje tegengekomen dat ‘Donna Lee’ van haar achternaam heet. Kijk, daarvan ga je wel anders spelen!

Door welke muziek laat je je verder inspireren?

Ik heb me altijd meer gericht op de muziek dan op de teksten. Eigenlijk ging ik pas naar de tekst luisteren toen ik een vriendinnetje kreeg en toen begreep ik de helft van de liedjes. Toen het twee maanden later uitging, begreep ik ook de andere helft! Qua muziek weet ik inmiddels wat mooi klinkt en ik kan voorspellen wanneer een bepaalde vriend de muziek bijvoorbeeld mooi vindt: de akkoorden Cmin Ab. Dat is trouwens ook mijn favoriete akkoord-overgang. Maar als muziek me echt verrast of raakt dan is dat de muziek die me inspireert. Ik heb dat nog elke dag.

Ben je op zoek naar samenwerking met gastmuzikanten?

Op dit moment wil ik vooral zelf gastmuzikant zijn, zoals nu bij de tour van Harry Sacksioni. Ik heb op het conservatorium trouwens fantastische muzikanten om me heen en ik denk dat jullie daar binnenkort ook wel meer van gaan horen. We hebben op de avond na de uitbraak van Bokito vorig jaar een heel verrassend optreden gedaan met vier conservatorium studenten die elkaar niet kenden. Diezelfde avond hebben we besloten verder te gaan onder de naam Bokito.

Hoe ervaar je de ontwikkelingen in de huidige muziek scène?

Ik heb geen TV dus ik kies op Internet volledig wat ik zelf wil zien of horen! Misschien is dit voor muzikanten wel de meest onafhankelijke periode ooit. Je kunt met een beetje computer en creativiteit zo Youtube op. Het ondermijnende karakter van internet tegenover platenmaatschappijen vind ik een heel goede ontwikkeling. Ik denk dat hierdoor weer echte muziek bij de mensen aankomt. Er is nu ook minder een tijdsgeest zoals vroeger bij de Rolling Stones en de Beatles. Je kiest je eigen muziek en je draait dat op je I-pod. Er is veel meer ruimte voor eigen smaak en de ontwikkeling van verschillende stijlen.

Wat kunnen je fans in de nabije toekomst van je verwachten?

Ik zal wat plannen opnoemen: een solo CD opnemen, meer optredens zowel akoustisch als elektrisch, meer Youtube filmpjes, meer eigen stukken. Ik wil graag met hele goeie muzikanten op het podium staan. Een blues-rock project lijkt me ook wel wat. Het belangrijkste doel voor dit jaar is wel dat ik een solo CD wil opnemen.

Voor geluidsfragmenten en meer info zie www.wimdenherder.nl.

gitaarnet.nl februari 2008

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD