Skip to content

Radio 1 – Opium

22 juni 2008

Opium is het cultuurmagazine van de AVRO op Radio 1. Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. Het programma wordt sinds 1 januari 2008 gepresenteerd door Hans Smit en is iedere zaterdag en zondag te beluisteren op radio 1 tussen 19.00 en 20.00 uur.

Beluister de uitzending:
[audio:http://audio.omroep.nl/radio1/avro/avroopiumzondag/20080622-19.mp3|titles=Radio 1 – Opium]

Volgende week start de reeks Robeco Zomerconcerten. Thema dit jaar is ‘de Wereld van de Verbeelding’. De reeks wordt gestart met een openingsconcert ‘Music meets Dance’, een ontmoeting tussen de wereld van de klassieke muziek en de wereld van de moderne dans.

Op het programma staan twee balletten van choreograaf Hans van Manen, namelijk ‘Live’ en ‘Frank Bridge Variations’. Een gesprek met de ‘Mondriaan van de moderne Nederlandse dans’.

Verder:
Schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens was al jarenlang seropositief, toen een hersenontsteking hem op het randje van de dood bracht. Zijn boek ‘De gevlogen vogel – Notities over een herwonnen leven’ is een intiem verslag van een periode van ernstige ziekte en het trage herstel dat daarop volgde. Een periode waarin hij woede en onmacht door het overgeleverd zijn aan anderen, ook een zekere vrijheid ervoer. Het boek is uitgekomen bij uitgeverij Atlas. Meer informatie is te vinden op de website van Han Nefkens.

Gitarist Harry Sacksioni werd ooit rigoureus afgewezen voor het conservatorium,maar behoort desalniettemin al bijna vier decennia tot de beste gitaristen van Nederland. Hij treedt nog vaak op, solo en met andere musici. Binnenkort verschijnt een boek waarin eindelijk zijn unieke snarentechniek als lesmethode wordt gepubliceerd: ‘De Sacksioni Methode’. Voor meer informatie surf naar www.harrysacksioni.nl

Munitie, kauwgom, bier, hartkleppen: het wordt allemaal gemaakt van een varken. Ontwerpster Christien Meindertsma onderzocht drie jaar lang welke producten van een varken worden gemaakt, en die zijn nu te zien op de tentoonstelling ‘PIG 05049’ in de Kunsthal in Rotterdam.

Live vanaf Oerol
Vorig weekend kwamen de Opium-uitzendingen vanaf het het Oerol festival. Op zaterdag waren onder anderen te gast directeur Joop Mulder en de theatermakers Boukje Schweigman en Theun Mosk. Cabaretière Brigitte Kaandorp en theatermaakster Carla Mulder waren onder anderen zondag te gast. Voor impressies kijk op www.oerol.avro.nl

http://www.opiumradio.nl/

www.avro.nl 22-06-2008

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD