Skip to content

Ramses Shaffy is jarig

29 augustus 2008

Idris

Ramses Shaffy is jarig. Ooit begonnen als acteur, nu vooral bekend als zanger. De levende legende wordt vandaag 75 jaar. Maar denk maar niet dat dat groots gevierd wordt. Er is een kleinschalig feestje in een café in Amsterdam-Oost. Daar zullen gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en Gerald Alderliefste Ramses’ bekende hit Sammy voordragen.

Ook wordt er vandaag een Shaffyboom onthuld. En wel aan de Dijksgracht in Amsterdam, waar de chansonnier enige tijd heeft gewoond. “Het is een boom die er al jaren staat en door een spoorhek is gegroeid”, weet een bewoonster te melden. Naast de boom zal een weersbestendige poster van Ramses komen te hangen.

Shaffy is na al die jaren nog steeds hot, al is duidelijk te zien dat de tand des tijds ook hem niet overslaat. Maar als hij dan weer eens ergens optreedt, zoals tijdens het Venlose Zomerparkfeest in 2006, weet hij het aanwezige publiek, zowel jong en oud, alsnog kippenvel te bezorgen. Want zo is Ramses. Zingt altijd met gevoel en alles wat in hem zit en hem heeft gevormd.

75 jaar Ramses Shaffy

Ramses ziet in 1933 het levenslicht in een Parijse voorstad, als zoon van een Egyptische diplomaat en een Poolse gravin van Russische afkomst. Hij groeit op in Cannes bij zijn moeder, maar als die tuberculose krijgt, wordt Shaffy op de trein naar Nederland gezet, richting een tante in Utrecht. Via haar en een kindertehuis komt hij uiteindelijk bij een Leids pleeggezin terecht. Later zou hij het nummer ‘De trein naar het noorden’ schrijven over het ingrijpende afscheid van zijn moeder.

Ramses maakt de middelbare school nooit af, maar wordt in 1952 wel aangenomen op de toneelschool in Amsterdam. Dertien jaar later debuteert hij bij de Nederlandse Comedie. In 1960 reist hij met partner Joop Admiraal naar Rome, op zoek naar werk als acteur. Dat wil niet helemaal vlotten, dus keren ze weer terug en richt Ramses in 1974 theatergroep Shaffy Chantant op. De samenwerking en vriendschap met zangeres Liesbeth List is een feit.

Hij scoort hits met nummers als Shaffy Cantate, Pastorale en Sammy. In de jaren tachtig treedt hij ook weer op als acteur, waaronder als Don Quichotte in de musical De Man van La Mancha.

In het najaar van 2005 weet hij voor het eerst sinds jaren weer de hitparades te halen met het nummer Laat Me, dit keer samen gezongen met Liesbeth List en de Amsterdamse band Alderliefste.

De laatste jaren treedt hij nauwelijks nog meer op. Sommige fans vinden dat maar goed ook, want zij herinneren zich liever de legendarische Ramses van vroeger dan de seniele man van nu. Maar dat Ramses nog altijd over een prachtige stem beschikt en meer gevoel in zijn liedjes legt dan menig artiest van tegenwoordig, bewees hij in 2006 wel weer, toen hij te gast was bij Knevel en Van den Brink

www.endandit.nl


Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD