Skip to content

Recensie: Peter van Elswijk – Dubbel Glas

12 juli 2015

Peter van Elswijk - Dubbel GlasHarry heeft al jaren de gewoonte om op zijn cd’s minstens één compositie van iemand anders op te nemen. Door een eigen arrangement en interpretatie te geven aan het nummer brengt hij een eerbetoon aan nummers die iets voor hem betekenen. Tegelijkertijd betekenen de composities van Harry zelf weer veel voor anderen. En zo kan het gebeuren dat er nu een CD uitkomt als eerbetoon aan de composities van Harry in een speciaal arrangement: de CD ‘Dubbel Glas’ van gitarist Peter van Elswijk en Blaaskwintet Hi-Five.

Op Dubbel Glas staan alleen maar composities van Harry. Een aantal daarvan is opgenomen op dezelfde wijze als Harry dat op de plaat deed: in z’n eentje neemt hij – net als Harry – alle partijen voor zijn rekening. Hierin blijkt dat Peter zelf een begenadigd fingerstyle gitarist is: de stukken van Harry worden vakkundig nagespeeld. De kwaliteiten van Van Elswijk hadden we overigens al gehoord op zijn vorige cd Secrets Questions and Answers (2010).

Peter van ElswijkHet wordt echter extra bijzonder aangezien Peter een aantal bewerkingen heeft opgenomen met een blaasensemble. Dat geeft de composities van Harry vaak net een nieuwe sfeer mee. Met name de arrangementen van Jessa en Anji vielen hierbij in positieve zin op. Ook Eclips en de volledige (20 minuten durende) versie van Vensters zijn sfeervol opgenomen. Naast een blaasensemble zijn er ook piano, viool, percussie en mondharmonica te horen. Hoewel de arrangementen hier en daar een tikkeltje rommelig zijn en de timing soms wat strakker kan, maakt de wisselende samenstelling van de instrumenten het tot een gevarieerd album.

De titel Dubbel Glas is ongetwijfeld een verwijzing naar het Westland waar Peter vandaan komt, maar mogelijk ook naar de extra laag die hij meegeeft aan de composities. Het is daardoor een hele bijzondere CD geworden en een mooie ode aan de composities aan Harry. De cd kost 15 euro excl verzendkosten en is te verkrijgen via www.petervanelswijk.nl of via petervanelswijk@gmail.com.

Naast de CD ‘Dubbel glas’ heeft Peter ook een theatershow gemaakt: ‘Het nooit vergeten meisje‘ over Anne Frank. Met dit muzikale programma is hij o.a. op 13 september te zien in Schipluiden.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD