Als Doe Maar al een reunie organiseert, kun je je afvragen hoe het gesteld is met de huidige popmuziek in Nederland. Voor wie een echte rockster wil worden, bestaat sinds september een heuse opleiding. De Rockacademie in Tilburg biedt de kans aan studenten om hun zoldertje te verlaten voor een echte oefenruimte. Wat zijn de resultaten en bevindingen na een klein jaar? SMOEL informeerde naar Nieuw Nederlands Talent.
door Bas Ruesink en Jorine de Bruin
De opleiding aan de Rockacademie maakt het mogelijk om in Nederland zelfstandig een baan in de popwereld te vinden. Zij levert niet alleen raggende punkers met een gitaar in handen, maar ook serieuze makelaars-in-popmuziek. De buitenwereld reageerde sceptisch op de komst van de rockacademie. Opmerkingen als ‘Talent heb je of heb je niet’ en ‘Zo’n opleiding zal de pure creativiteit juist te zeer vormen’ waren de meest gehoorde kritiek. Rita de Jong, p.r.-medewerkster van de Rockacademie verklaart: “We proberen studenten een loopbaan in de popmuziek te bieden. De talenten van de studenten worden uitgewerkt en ondersteund; we gaan ze absoluut niet in een bepaalde stroming drukken.”
Onderwijsvormen
Niet iedereen die op moeders pannen staat te rossen, kan direct worden toegelaten. Scholieren die belangstelling hebben, moeten al wel over een bepaalde basiskennis en vaardigheden beschikken. Dit wordt getoetst tijdens een toelatingsexamen. Het onderwijs is zo ingericht dat de studenten zo optimaal mogelijk worden voorbereid op hoe ze later het beste kunnen functioneren in de wereld van de popmuziek. Alle onderwijsvormen zijn zoveel mogelijk op situaties gericht zoals ze zich later in de beroepswereld ook voor kunnen doen.
Zo leer je bij Research bijvoorbeeld hoe je het snelste informatie kan vergaren – alsof dat belangrijk is als je zelf je songteksten schrijft!. Project daarentegen leert je wat meer, het is hier de bedoeling dat je zelf je productie – een eigen cd – in elkaar gaat zetten. Skills gebruik je samen met de vorig genoemde onderwerpen en moet uiteindelijk tot producties leiden. Bij Communicatie is het de bedoeling dat je gaat leren over de ‘muziektaal’ en gehoor.
Krezip (www.krezip.com)
Aan de huidige opzet van de Rockacademie is jaren van voorbereiding en oriëntatie voorafgegaan. Het leskader voor het tweede leerjaar staat wel vast maar de precieze invulling ervan nog niet. Er zijn al wel afspraken gemaakt met Harry Sacksioni over workshops en gastcolleges. “Het eerste jaar is absoluut een succes, er is groot talent in Nederland,” zegt De Jong. ‘”Er zijn wel wat administratieve problemen geweest, maar dat zijn kinderziektes. Van de honderdtwintig mensen die het toelatingsexamen hebben afgelegd, hebben we 44 mensen kunnen plaatsen. Eind april wordt duidelijk hoeveel mensen zich dit jaar aanmeldenö”. Dat de opleiding al de nodige successen heeft geboekt, blijkt wel uit het feit dat Krezip (spreek uit: kré-zip) bestaat. Sinds de afgelopen Noorderslag weet iedereen wie deze veelbelovende band is. Zij bestaat onder andere uit Jacqueline Govaers (zang en songwriter) en Ivo Maissan (songwriting). Beiden studeren aan de Rockacademie. Wat ze leren in de weinige colleges? Maissan: “De klas varieert van rockliefhebbers tot hiphoppers en we zoeken dus eerst overeenkomsten tussen deze combinaties. Na het beluisteren van een nummer gaan we zelf aan het schrijven.”
Kosten
Als je denkt dat de Rockacademie iets voor jou is, moet je er wel voor zorgen dat je al veel optredens hebt gehad en dat je pa en ma even lief aankijkt. De kosten voor deze opleiding bedragen het luttele bedrag van zesduizend piek. Daarbij komen dan nog kosten voor lesmateriaal, drumstokjes en vervoer naar concerten en dergelijke. De Rockacademie wordt volgend studiejaar erkend door het ministerie van Onderwijs. Dan krijgen de studenten dus ook een studiebeurs en een OV-jaarkaart. Dat scheelt weer geld.
Bron: Zwols Studentenmagazine Online SMOEL nr 20, juni 2000