Skip to content

Sacksioni’s groep bijna uit elkaar

16 januari 1980

TIEL Wat de mensen te zien krijgen? Ten eerste wordt het een gitaaravond natuurlijk…, maar verder doen we ook veel ensemblewerk, met de groep dus. Verder krijgen de mensen op de achtergrondfilm en dia-beelden te zien die de muziek ondersteunen “.

Agnietenhof

Je zou kunnen zeggen dat het concert dat Harry Sacksioni aanstaande vrijdagavond in de Tielse Agnietenhof geeft een thuiswedstrijd is; hij is acht jaar Betuwnaar, en de Agnietenhof was maandenlang zijn repetitieruimte. Dat was voor augustus van het vorig jaar, voor de Europese toernee zou starten.

Sacksioni had zich in februari van dat jaar los gewerkt” van Herman van Veen, bij’ wie hij tien jaar speelde. Sacksioni: Ik ben weggegaan, ten eerste omdat het nooit verfrissend is om zo lang met dezelfde mensen te werken en ten tweede omdat ik erg creatieve aard heb, ik bedoel, ik schreef zoveel nummers dat ik ze nooit in het programma van Herman van Veen kwijt zou kunnen. Bij hem had ik tijd voor drie solootjes. We hebben er toen over gepraat en ook Herman vond het erg begrijpelijk. Ik dacht toen: ik moet nu weg of nooit meer”.

Uit elkaar

Die Europese toernee is artistiek gezien geslaagd te noemen, zoals Sacksioni het omschrijft. Echter financieel gezien werd het een strop, erger. Harry Sacksioni & Ensemble”, zoals hij op de kleurige reclame affiches wordt aangekondigd, gaat per 1 februari van dit jaar uit elkaar”.

Sacksioni: Ik moet nu tien mensen betalen, de groep, de technici de chauffeur ….

Als we alleen de toernee door Nederland gemaakt zouden hebben had ik het wel gered, maar de reizen door het buitenland, de hotel en reiskosten zijn te hoog geweest. Ik moet bijna alles zelf financieel dragen, een gedeelte komt van Harlekijn Holland.. Mijn gedeelte van die samenwering dat is niet betaalbaar meer.”.

Harry Sacksioni omschrijft de toernee als een negatieve ervaring. Het uitvallen van, ensemble lid Grahame Shephard door ziekte, hoort daarbij.

Hij zal zolang worden vervangen’ door Nard Rijnders (Herman van Veen). Het ensemble van Harry Sacksioni zou, toch verder uit elkaar ,vallen odat Lenneke Willems, de violiste, in verwachting is.

Gehavend

In Tiel zal men dus naar een gehavend Ensemble kunnen kijken. Sacksioni is zelf allesbehalve gehavend:. Ik ga in mijn eentje door. Jerry Gout, nu banjospeler in het Ensemble,. zal me daarbij helpen. In maart ga ik met een orkest een toernee maken. We doen plaatsen aan als Eindhoven, Den Haag; Antwerpen, Rotterdam (Doelen) en Amsterdam (Carré).

Daar hoort een televisie optreden bij en een registratievoor een Jiveplaat. Wanneer die uitkomt weet ik nog niet”.

Sacksioni is nu bezig met een nieuw plaat, die binnenkort zal worden opgenomen en in april/maart zal worden uitgebracht: een studio-elpee. Een tweedelige elpee”; zoals Sacksioni het zegt, er wordt een orkestkant opgenomen met vrij serieuze muziek, met als thema oorlog”. Het orkest is het Royal Philharmonic Orchestra” uit Londen. De andere kant speel ik zonder het orkest. Daar komen de meer vrolijke nummers op. De vrolijke kant.

Vrijdag echter zal men in Tiel kunnen kijken en zien wat in het buitenland en in Nederland lovend is ontvangen: Ik heb slechts twee wat negatieve recencies gehad”, aldus Sacksioni. Over de eerder in het verhaal aangekondigde film en diabeelden valt te zeggen dat ze als welkome afleiding” fungeren. De titels van de nummers van Sacksioni geven vaak aan wat voor beelden men zal kunnen bekijken. Soms is een nummer geschreven bij een film en soms werkt het andersom. Het wordt geen dia-avondje hoor, dat niet. Er zit naar mijn gevoel humor in de beelden.

Stemmen

Voor verdere afwisseling zorgen de acht gitaren die hij gebruikt. Niet uit een soort snobisme maar meer omdat hij vindt dat eigenlijk bijna bij ieder ander nummer een andere gitaar hoort”. Die gitaren, neem ik niet mee voor de lol. Ik zit van vier uur tot half acht, voor iedere voorstelling te stemmen. Soms ben ik al behoorlijk vermoeid voordat ik aan een optreden begin”.

Het is al vaak verteld, dat Harry Sacksioni wat betreft zijn muziek, en eigenlijk in alles wat hij doet een perfectionist is. Daar hoort ook dat stemmen bij.

Over zijn optreden valt verder te zeggen dat hij piano speelt en luit als die niet zou zijn vernield tijdens de toernee door het buitenland.

Belangstelling

Het zit Harry Sacksioni wel hoog, dat de radio en de televisie, kortom de media, weinig aandacht aan hem besteden. En iedereen zal dat kunnen noemen. Toch is hij tamelijk populair en verkocht tienduizenden exemplaren van zijn drie elpees. Van de elpee Vensters” werden bijvoorbeeld 80.000 exemplaren verkocht, een aantal dat zelfs de meest bekende Nederlandse groepen maar zelden halen. Sacksioni: Ik vind mezelf nog steeds popmuzikant. Alleen vind ik dat pop verkeerd wordt geïnterpreteerd. Ik gebruik niet de gangbare middelen als zware ritmiek en hard volume,’ik bestrijk een ander gedeelte van popmuziek”.

Toch wordt hij daar niet door iedereen in thuisgebracht. Niemand weet eigenlijk goed in wat voor een hokje men hem moet stoppen.

Dat is een pré, maar ook een enorm nadeel.. Ben nadeel omdat bij krantenlij radio en bij televisie, de mensen niet goed weten waar ik thuishoor. Sacksioni geeft aan dat een oorzaak is van het feit dat hij zo weinig in de belangstelling komt. Hij heeft pas een single uitgebracht het dubbelleven van Holle Vijnman”, die tot nu toe hoogstens een drietal keer voor de radio is gedraaid.

Men, weet niet in welk programma mijn muziek gestopt moet worden”.

Buitenland

Sacksioni is in het buitenland pas echt bekend geworden. Vooral in Duitsland had men veel eerder dan hier in de gaten wat Sacksioni’s capaciteiten zijn. Een recensent in Amsterdam schreef na een concert dan ook dat hij niet be. greep dat in Nederland een Leo Kottke op handen wordt gedragen, terwijl men Harry Sacksioni negeert.

Over Sacksioni’s verleden en zijn spel is al veel geschreven.

Op zijn elfde kreeg hij een gitaar, twee jaar les, studio-gitarist, muzi. kant bij Sito Hoving, muzikant pij’ Hermam van Veen, televisie serie voor kinderen, de vervaardiging van drie elpees en de 1979/°80 tour Harry Sacksioni & Ensemble” ; in telegramstijl een blik op zijn verleden.

Zijn spel is onorthodox. Hij heeft een zelf ontwikkelde stijl van spelen. Iets dat hem meters nagel kost. Met een plectrum speel ik niet zo graag, het is niet zo direkt”. Zijn spel wordt omschreven als sterk beeldend”. Frank Zappa’s uitspraak: muziek is een film voor je oren”, onderschrijft Sacksioni ten volle.

Verder is hij een ras-voetballer”. Hij werd met Jonny Rep bekend inde Ajax-jeugd, maar haakte toch af en koos voor de muziek. Ondanks een aangeboden contract van Rinus Michels toentertijd. Harry doet momenteel nog aan zaalvoetbal en speelt in Tiel. En ik doe aan tafeltennis met Peter Mulder de direkteur van de Agnietenhof, voor de conditie ….”

De laatste gaf overigens te kennen dat het storm loopt met de kaartverkoop van het concert van het Nederlandse gitaarwonder Harry Sacksioni.

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD