Skip to content

Snaren als Jeugdliefde

21 februari 2012

Nu zijn ze beroemdheden in de muziek. Hun namen vergroeid met snaren. Maar hoe ontstond die liefde? Twee muzikale fenomenen vertellen over hun eerste instrument.

Harry Sacksioni – Mijn eerste gitaar

Die geur! Snaren virtuoos Harry Sacksioni weet nog precies hoe zij n eerste gitaar rook. “Dat heerlijke gemengde aroma van hout en lijm kan ik in gedachten nog zó oproepen. Nog altijd ruik ik eerst aan een gitaar voor ik hem koop.”
Die eerste Spaanse gitaar was een cadeau voor zijn elfde verjaardag, in 1961. “Omdat ik volgens mijn ouders toch al een beetje een grote jongen werd, mocht ik een groot cadeau uitzoeken. Ik dacht even aan een piano, maar dat werd toch te duur. Een gitaar was wél haalbaar. Deze kostte zestig gulden. Voor die tijd was dat een heel bedrag, hoor.”

Vader en moeder Sacksioni runden een sigarenwinkel in de Amsterdamse Rijnstraat. Even verderop zat een platenwinkel, waar ook drie gitaren aan de wand hingen. Die ene moest het worden. “Zodra de verkoper hem voor mijn neus hield, was ik verkocht.”

“Als ik het hout van een gitaar aanraak, denk ik altijd onbewust dat het onderdeel van een boom is geweest. Ik vind het nog altijd bijzonder dat je met muziek het leven van zo’n boom een nieuwe richting kunt geven geeft. Dat je er iets mee doet waarmee je anderen van binnen kunt raken. Zo is het alsof je het hout weer aan de natuur teruggeeft.” Na die eerste gitaar speelde Sacksioni op vele akoestische én elektrische opvolgers, maar ruim vijftig jaar later staat zijn eerste nog altijd bij hem op kantoor, tussen andere dierbare instrumenten-met-een-verhaal. “Omdat ik er veel met plectrum op heb gespeeld, is hij helemaal afgerost. De lak is versleten, je kijkt tegen kaal hout aan. Eigenlijk komt de boom van toen weer terug.”

Jazeker, hij heeft wel een tipje voor aspirantmusici die overwegen een muziekwinkel binnen te stappen. “Kies voor een harmonisch instrument. Met zo’n advies jaag ik fluitisten natuurlijk in de gordijnen, maar op een fluit kun je als beginner maar een beperkt geluid laten horen. Nee, neem maar liever een gitaar of een piano. Daaruit kun je al snel verschillende akkoorden toveren.”

Harry Sacksioni brengt zijn concert ‘While my guitar gently weeps’ op 18 april in het Thalia Theater in IJmuiden en op 21 mei in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Snaren als Jeugdliefde

Dit artikel is verschenen in het Noord Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Almere vandaag en Alphens Dagblad (21 februari 2012)

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD