Skip to content

Start 'Jaar van de Kikker' in NVD dierentuinen

16 januari 2008

Op 30 januari 2008 in Artis, Amsterdam

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Door de opwarming van de aarde kan in de leefgebieden van amfibieën (kikkers, padden en salamanders) een dodelijke schimmel hard toeslaan, waardoor vele soorten dreigen uit te sterven. Dierentuinen luiden samen met andere natuurbeschermers de noodklok. Het jaar 2008 is daarom door de dierentuinen wereldwijd uitgeroepen tot het Jaar van de Kikker.

Actie!
Onmiddellijke actie is geboden en de dierentuinen, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), slaan daarom de handen ineen gedurende het Jaar van de Kikker. De dierentuinen zullen het komende jaar aandacht vragen voor de problematiek van de amfibieën. De dierentuinen zullen bovendien hun expertise op het gebied van fokprogramma’s inzetten om de verschillende ernstig bedreigde soorten in laboratoriumopstellingen te redden. Verder zal er geld worden ingezameld ten behoeve van onderzoek, maatregelen en oplossingen.

In Nederland gaat het Jaar van de Kikker officieel van start op 30 januari, wanneer in de NVD dierentuinen de Amfibieën Actie gelanceerd wordt. De landelijke kick-off wordt gegeven in Artis, omdat Artis van de NVD dierentuinen de grootste collectie amfibieën huisvest.

Lancering CD ‘Paddentrek’ van Harry Sacksioni
Speciaal ter gelegenheid van het Jaar van de Kikker in de dierentuinen, heeft Harry Sacksioni zijn nummer ‘Paddentrek’ op CD-single opgenomen. Op 30 januari wordt deze unieke CD-single gelanceerd. Met het aanschaffen van de CD kan iedereen bijdragen aan de wereldwijde projecten die het overleven van de bedreigde amfibiesoorten veiligstellen.

Kikker van Max Velthuijs helpt ook mee!
Uitgeverij Leopold steunt met Kikker van Max Velthuijs de Amfibieën Actie! Kikker zal dan ook aanwezig zijn bij de lancering van de Amfibieën Actie.

Programma
15.00 uur Ontvangst genodigden in het Aquarium
15.30 uur Toelichting op het Jaar van de Kikker door Hans van Weerd, NVD bestuurslid en Adjunct-directeur van Artis
15.45 uur Bordes Aquarium – ludiek startmoment van het Jaar van de Kikker met Harry Sacksioni en Kikker van Max Velthuijs
16.00 uur Borrel en hapjes in het aquarium, gelegenheid tot stellen van vragen
17.00 uur Einde programma

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn! Aanmelden kan tot en met 28 januari door een bericht te sturen naar info@nvddierentuinen.nl

Artis
Plantage Kerklaan 38 – 40
1018 CZ Amsterdam
www.artis.nl

Bron: NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen 16-01-2008

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD