Skip to content

Harry schrijft – ‘Topjaar’ (2006)

25 december 2006

Met het nieuwe jaar in zicht – het is nu 1ste Kerstdag – wil ik vanaf deze plek met jullie graag nog even een terugblik werpen op het afgelopen seizoen.

Het was een seizoen waarin alle soorten optredens, componeer- en producers activiteiten aan bod kwamen: Allereerst natuurlijk City!, samen met Digmon en Sebastiaan; een lust om te doen! Daarna kwam het ‘GrooveMasters’ programma met the Five Great Guitars, dat zo’n prachtige, en voor mij ook leerzame apotheose kreeg door het meespelen van de legendarische Amerikaanse gitarist Larry Carlton;

Ondertussen schreef ik een lied (op een tekst van filmer Gideon van Aartsen) voor de nieuwe Memisa campagne dat ik tevens produceerde en opnam met Golden Earring zanger Barry Hay, die voor het eerst van zijn leven in het Nederlands zong. Deze film is drie maanden lang op alle televisienetten vertoond.

Ik componeerde en speelde de muziek bij de film Een Uniek Samenkomen over de nieuwe natuurbrug Zanderij in Crailoo. Bij de opening van die brug speelde ik live voor koningin Beatrix die – ben ik zeer trots op – plotseling een zeer swingende beweging met haar heupen maakte toen ze mij zag en hoorde spelen!!! En ten slotte mijn solo-optredens plus een aantal gitaarclinics. Stuk voor stuk zaken waarin ik volkomen ‘mijn ei’ kwijt kan. Daarbij natuurlijk gevoegd de uitkomst – afgelopen oktober – van de live CD CITY!, die in grote getale zijn weg vindt onder het publiek. Het moge duidelijk zijn: ik heb – creatief gezien – een zeer ‘rijk’ jaar achter de rug. Eigenlijk durf ik wel te spreken van een topjaar. Een live CD uitbrengen met daarop elf nieuwe nummers blijft een bijzonderheid, omdat live CD’s normaliter reeds bestaande composities bevatten.

In het GrooveMasters programma dat ik met The Five Great Guitars speelde, heb ik me – wat solo spelen betreft – weliswaar iets meer op de achtergrond gehouden dan andere jaren, maar met het aanleveren van een meerderheid aan composities, voelde ik me ook daar prima op mijn plaats. Daarbij bleek dat de uitvoering van mijn compositie BAGLADY tijdens deze optredens, waarin ik samen met elektrisch gitaarkanon Erwin Java het laatste deel van dit nummer al improviserend inging, een absoluut hoogtepunt voor het publiek vormde. HEEEEERLIJK om te doen!!
Veel mensen vragen of er een CD van dit programma uitkomt. Nee, die komt er voorlopig niet. Alleen als we met z’n allen besluiten om over zo’n anderhalf – á twee jaar weer met elkaar te gaan optreden, zal er een CD van verschijnen. (Want opgenomen hebben we het natuurlijk al wel!).

Hiermee ben ik als vanzelf in de naaste toekomst beland. Op televisiegebied staat het een en ander te gebeuren: TV Gelderland maakt op dit moment een documentaire over me, en heeft me daarom de afgelopen maanden gefilmd tijdens verschillende gebeurtenissen en optredens, maar ook geïnterviewd o.a. bij mij thuis – en zal dat de aankomende twee maanden ook nog doen. Het is de bedoeling dat deze documentaire rond mei of juni 2007 uitgezonden gaat worden. Apart daarvan zullen zij ook mijn volledige soloprogramma STRINGDANCE opnemen. Ook hiervan zal zo’n 50 minuten uitgezonden worden. Datum van uitzending is nog niet bekend, maar zal bijtijds op deze site worden aangegeven.

Zoals ik al eerder aangaf zullen de DVD HEART LABOUR en – mijn grootste en langstlopende project – De SACKSIONI METHODE in 2007 toch echt het levenslicht gaan zien… En ik weet, voor een ander is het nooit een excuus: Maar de vele optredens – die ik altijd voor laat gaan, omdat ik dat nu eenmaal het liefste doe – beperken steeds weer de mogelijkheden om aan een stuk door te werken aan deze projecten, of – zoals in het geval van de DVD opnamen voor De SACKSIONI METHODE – een aaneengesloten periode te vinden om alle in het boek voorkomende oefeningen en composities op video op te nemen (Waar dus meerdere mensen en camera’s bij betrokken zijn).

Het solo programma STRINGDANCE ga ik spelen vanaf half januari en daar verheug ik me nu al weer op. Vooral op de één op één situatie met het publiek! In dit programma ga ik veel van de CITY! CD spelen, maar dan nu helemaal alleen!
Als de nummers goed in elkaar steken, moeten ze ook in hun kleinste vorm – solo – overeind blijven, toch?
En hoe gek het ook klinkt: ook voor het seizoen 2007 – 2008 weet ik al wat ik ga doen: Het programma heet de CITY TALENT TOUR. Het is aan een kant een vervolg op het CITY! programma van 2006 maar voor dit nieuwe programma geef ik in iedere stad waar we spelen 20 minuten de ruimte aan een plaatselijke gitaarheld! Deze mag in die twintig minuten 1 solo spelen (liefst een eigen compositie), en hij/zij speelt – als solist – een aantal nummers met ons samen. Op deze manier probeer ik de vele gitaar talenten die er in Nederland rondlopen, een platvorm en een publiek te geven.

Maar nu ga ik even met vakantie. Ik ga even heerlijk uitrusten, om daarna weer met volle teugen…. (Voor de goede verstaander: Verhaal Paddentrek)

Ik wens iedereen een prachtig nieuw jaar, met daarin een dosis verwondering, gezondheid en liefde…

Tot gauw allemaal!

Harry Sacksioni

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM