Skip to content

Verslag Sacksioni Methode Weekend 2014

8 maart 2015

Afgelopen 20 en 21 december vond het eerste Sacksioni Methode Weekend plaats. Veertig enthousiaste gitaristen hadden de gelegenheid om twee dagen lang samen met Harry Sacksioni aan de slag te gaan om hun gitaarspel te verbeteren. Hierbij een verslag van dit unieke weekend.

Op zaterdagochtend om 9 uur bereikten de eerste deelnemers het terrein van Fort aan de Klop in Utrecht. Het eeuwenoude fort ligt op een eilandje middenin Utrecht. De bijgebouwen zijn gerestaureerd en omgebouwd tot moderne ruimtes, waarin het weekend plaatsvond.

Nadat iedereen was gearriveerd, een slaapplaats had uitgekozen en koffie of thee had gedronken, begon het programma met een presentatie van Harry. Hij vertelde over zijn carrière als gitarist, en liet aan de hand van voorbeelden zijn ontwikkeling als componist horen.

Hierna vroeg hij alle deelnemers zich voor te stellen en een klein stukje te spelen van een nummer dat zij op dat moment aan het instuderen waren. Vervolgens was het tijd om met de workshops te beginnen.

Voorafgaand aan het weekend was alle deelnemers gevraagd om te laten weten aan welke door Harry geschreven nummers zij graag zouden willen werken. Iedere deelnemer kreeg een boekje met daarin de bladmuziek en tabulatuur van de meest voorkomende verzoeken. De workshops die tijdens het weekend gegeven werden waren hier dan ook op gebaseerd.

Er werden soms twee of drie workshops tegelijkertijd gegeven, zodat de deelnemers konden kiezen welk nummer hij of zij wilde leren. Hiervoor kreeg Harry assistentie van de gitaristen Dolf de Meijer en Martijn van Boven. Tijdens de workshops ‘s ochtends werden de nummers Blos, Elixer en Blackbird behandeld.

DSC07754Omdat Harry het componeren van nummers erg belangrijk vindt stelde hij na het middageten voor dat er iemand in een uur tijd een nummer zou proberen te componeren. Een van de deelnemers, Stijn Warendorff, durfde deze uitdaging wel aan, en terwijl anderen werkten aan de nummers Elixer en Old and Wise, zonderde hij zich af om een eigen nummer te gaan schrijven. Later op de dag heeft hij voor de hele groep deze prachtige nieuwe compositie laten horen.

DSC07948Vervolgens vond er een gezamenlijke workshop plaats waarin Harry uitgebreid vertelde over de specifieke technieken die in een aantal van zijn composities gebruikt worden.

Na een heerlijk driegangen diner begon de bonte avond, welke door Harry werd geopend. Een behoorlijk aantal deelnemers heeft deze avond een optreden gegeven, zowel individueel als samen met anderen; er was ongelooflijk veel talent aanwezig.

DSC07724Zondagochtend werd er met zijn allen ontbeten, waarna een workshop gegeven werd over het nummer Jessa. Deze workshop werd in twee groepen gegeven; de deelnemers konden aan de hand van hun niveau kiezen in welke groep ze wilden. De volgende workshop was weer een gezamenlijke, waarbij het nummer Eclips behandeld werd. De uitdaging bij dit nummer lag in het feit dat Harry had voorgesteld om uiteindelijk toe te werken naar een gezamenlijk spelen van deze compositie, omdat dit ook als canon gespeeld kan worden. Na de lunch werd er buiten een groepsfoto gemaakt. Vervolgens werd er in de ene zaal aan het nummer Old and Wise gewerkt, en in de andere aan de compositie Uitgespeeld.

DSC07688Zondagmiddag was het dan zover: een speciale en gezamenlijke uitvoering van Harry’s compositie Eclips! Omdat de verschillende delen van Eclips door elkaar heen gespeeld kunnen worden werd de zaal in drieën verdeeld. Je leert je hiermee dus ook nog goed concentreren. Je moet zowel het spelen in de gaten houden als ook bij welk deel je hoort, want ieder deel begint weer een aantal maten later. En…. het lukte om dit nummer met zo’n veertig gitaristen tegelijkertijd te spelen! Het werd een oorstrelende uitvoering! Veel deelnemers ervoeren dit als een van de hoogtepunten van het weekend.

Aan het einde van de middag was er de gelegenheid om alles wat je nog wilde weten aan Harry te vragen waarna het weekend muzikaal werd afgesloten met een prachtig solo optreden van Harry. De catering, verzorgd door de dames Nancy, Monique en Bertien, was het hele weekend een extra weldaad. Zij slaagden er in om vlak voor er afscheid van elkaar genomen werd, nog een overheerlijke soep en tapas te serveren. Gelijktijdig nam iedereen de kans baat om na te praten en langzaam afscheid te nemen. Uit een door iedere deelnemer ingevulde enquête over dit weekend kwam het gemiddelde cijfer 8,8 rollen. We kunnen dus spreken van een zeer geslaagd eerste Sacksioni Methode Weekend! Wordt vervolgd.

Groepsfoto2014-Duco-Kuijk_

Op 12 en 13 december 2015 zal het tweede Sacksioni Methode Weekend georganiseerd worden. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de inschrijving begint? Stuur dan een email naar weekend@harrysacksioni.nl

Harry over het eerste Sacksioni Methode Weekend

Voor mij begon de pret al toen ik hoorde dat er een eilandje met daarop een fort, midden in de stad Utrecht bestond. Ik liep al tijden met het idee rond om een weekend te organiseren waar ik alle mensen die met mijn methode bezig zijn, maar op een of andere manier niet verder komen, een eind vooruit zou kunnen helpen.

En omdat de methode in alle delen van Nederland geleerd wordt, moest dat dus een centrale plek zijn die voor iedereen bereikbaar zou zijn. Dat werd dus dat bijzondere plekje midden in Utrecht.

Samen met Dolf de Meijer en Martijn van Boven ben ik gaan brainstormen hoe we dit het beste konden ‘neerzetten’, vooral inhoudelijk. Want dat er niveauverschillen tussen de 40 deelnemers zou zijn, dat stond buiten kijf. Maar om dat georganiseerd te krijgen is iets anders. Daarom kwamen we op het idee om vooraf door iedere deelnemer een lijst in te laten vullen waarmee we in ieder geval een niveau indicatie zouden hebben. Dat heeft zeker geholpen in de keuze van nummers en welke accenten de workshops zouden moeten krijgen.

Daarbij wilde ik ook dat tijdens het weekend het eten heel goed zou zijn, want tenslotte is goede voeding de motor van het goed functioneren van zowel geest als lichaam…

20141219_213035Nancy was meteen bereid om dat op zich te nemen, hoewel ze zich ook realiseerde dat koken voor een totaal van 45 mensen geen sinecure is. Ze zocht en vond vrijwel direct twee ‘keukenprinsessen’ die ook nog eens de handen uit de mouwen kunnen steken: Bertien en Monique. Het weekend kon beginnen!

Wat mij bij de eerste binnenkomers al opviel was het ongebreidelde enthousiasme dat iedereen meenam. Blijkbaar voorzag dit weekend in een enorme behoefte waardoor iedereen er met volle overtuiging ‘inging’.

Voor mij persoonlijk is dat ook een zeer prettige bijkomstigheid, want het maakt de stof die ik aanbiedt, des te toegankelijker!

En dat bleek eigenlijk het gehele weekend zo. Er werd door iedereen, van ieder niveau, intens hard gewerkt en geploeterd. Zelfs de avond van de eerste dag bleek niemand moe. Integendeel; de eerste dag hard werken – plus het heerlijke eten daarna – had blijkbaar zoveel energie opgeleverd, dat de ‘Bonte Avond’ velen het lef gaf om hun/haar kunnen te laten horen!

De volgende ochtend zat iedereen weer fris en uitgeslapen(?) aan het ontbijt om daarna weer vol energie de workshops in te duiken.

Na het afscheid nemen (waar zelfs een aantal ontroerende momenten ontstonden) bleven Dolf, Martijn, Nancy, Bertien en Monique, in een lege zaal, moe maar zeer voldaan even napraten. We kwamen tot de conclusie dat het een schitterend weekend was geweest, waar we weliswaar heel veel energie aan hebben gegeven maar door de plezierige, enthousiaste en talentrijke deelnemers er dubbel zoveel energie weer was teruggekomen.

En we konden niet anders bedenken dan dat we het Sacksioni Methode Weekend aankomend jaar zullen gaan continueren! Dat gaan we dan ook doen! Op de site en in de nieuwsbrief zal alle info komen te staan dus ook wanneer een ieder zich kan inschrijven.

Alle deelnemers zeer bedankt en heel veel succes met de verdere ontwikkeling van het mooie fingerstyle gitaarspelen!

Harry Sacksioni

sac16sac25sac20

DSC07734DSC07738DSC07740

DSC07741DSC07779DSC07789

DSC07809DSC07810DSC07819

DSC07919-SMILEDSC07885DSC07889

DSC07901DSC07918DSC07943

DSC07707DSC07746DSC07784

DSC07751DSC0779920141221_152914

sac34sac9sac12

Foto’s: Dolf de Meijer & Duco Kuijk
Klik op de foto’s voor een vergroting.

Aankomende optredens:
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD
 • 26 okt
IJSSELSTEIN
 • 29 okt
DELFT
 • 01 nov
SCHIEDAM