Skip to content

Verslag Sacksioni Methode Weekend 2022

10 september 2022

Op 20 en 21 augustus vond het zevende Sacksioni Methode Weekend plaats. Na drie edities in Utrecht en drie in Maasbommel, waren we deze keer neergestreken in De Buitenhorst in het Brabantse Schaijk. Een groot complex, prachtig liggend tussen de weilanden.

Nadat alle 42 deelnemers op zaterdagochtend gearriveerd waren en iedereen voorzien was van een drankje en wat lekkers, ging Harry na zijn introductie, aan de slag met het eerste nummer: zijn bewerking van het Beatles-nummer Penny Lane. De deelnemers hadden de partituur en enkele instructievideo’s van tevoren toegestuurd gekregen ter voorbereiding. En dat was niet voor niets… Harry stelt de inhoud van deze twee dagen altijd samen met zijn assistenten Dolf en Martijn en zij wisten dat met dit nummer de ‘fingerstyle-lat’ behoorlijk hoog werd gelegd.

De Buitenhorst
De Buitenhorst
Workshop van Harry
De grote zaal met deelnemers

Naarmate deze workshop vorderde, werd de groep opgesplitst in kleinere groepen. Dolf en Martijn gingen met de afgesplitste groep zeer gedetailleerd aan de gang met de moeilijkste passages en technieken. Een extra bijzonderheid: dankzij het mooie weer konden deze workshops ook buiten plaatsvinden! Dat was voor het eerst, want alle eerdere Sacksioni Methode Weekenden vonden altijd in december plaats.

Inmiddels was het tijd voor de lunch. Al het eten en drinken werd ook dit jaar weer verzorgd door de vaste (en door alle deelnemers hoog gewaardeerde) kookploeg bestaande uit Nancy de Roever, Yoka Verduin en Monique Kortekaas (en deze keer met extra assistentie van Remi Hermans). Tijdens de lunch is het altijd prachtig om te zien dat zowel de ‘vaste kern’ van deelnemers als degenen die er voor het eerst bij zijn, met elkaar een hoop te bespreken hebben.

De workshops konden dit jaar ook buiten plaatsvinden!
Harry met de kookploeg
Een aparte workshop met een deel van de groep

Na het eten nog even een drankje buiten om heerlijk van de zon te genieten en om half twee zette iedereen zich weer in de zaal om met de tweede clinic te beginnen: een ouder nummer van Harry, genaamd Johan & Pirrewiet. Dit vrolijke en middeleeuws aandoende stuk kent een aantal verrassende maatsoorten waar de meesten zich uitermate goed doorheen ‘worstelden’. Na de pauze werd begonnen aan een derde nummer: De Kermisklant. Voor dit korte nummer had Harry speciaal voor deze clinic een tegenmelodie bedacht die de volgende dag doorgenomen zou worden. Het doel was om aan het eind van het weekend de groep te verdelen en beide partijen tegelijk te spelen, waardoor een mooi ‘gitaar-orkest’ ontstaat.

Na een overheerlijk diner volgt het onderdeel waar wij als organisatoren altijd ontzettend naar uitkijken: De Bonte Avond! Op deze avond kan iedereen die daar behoefte toe voelt een optreden verzorgen. De avond werd afgetrapt door Harry, die zijn nummer Elixer speelde, waarna het de beurt was aan iedereen die dat wilde om iets voor te dragen. De een kan niet wachten om te laten horen wat hij/zij kan, terwijl de ander juist eerst vanalles moet overwinnen om daar te gaan zitten. En die lef wordt ook beloond! Want dat is ook het mooie: iedere aanwezige weet hoe spannend het is om op te treden voor een groep mensen. En zelfs als het er dan niet helemaal uitkomt zoals je had gewenst, blijft het respect en de waardering van de groep even groot. Sommigen speelden eigen composities, soms met persoonlijke verhalen eromheen. Naarmate de avond vorderde ging het volume omhoog en kwamen er steeds meer instrumenten tevoorschijn! Uiteindelijk werd er tot ver na middernacht meegezongen met de Beatles, de Stones, Shocking Blue en Pink Floyd.

Harry trapt de bonte avond af met ‘Elixer’
Optreden van een van de deelnemers tijdens de bonte avond
Er werd tot ver na middernacht muziek gemaakt…

Zondagochtend, nadat iedereen weer ontbeten had, begonnen we aan de workshop van het nummer Empty Nest. Dit nummer werd erg goed ontvangen door alle deelnemers. De ritmische aanslag in het nummer bleek het grootste struikelblok. Om dit onder de knie te krijgen, hebben we eerst gewerkt aan een versie waarin de akkoorden en de aanslag centraal stonden. Deze versie kon vervolgens als basis gebruikt worden voor de volledige versie met melodie en versieringen in de begeleiding. Uiteindelijk kon iedereen het nummer in de gezamenlijke versie meespelen. Ter afsluiting van het clinic-deel van het weekend was er na de lunch nog een korte sessie waarin we gezamenlijk het nummer De Kermisklant speelden, en nu dus ook met de tweede gitaarpartij erbij.

In het vragen(v)uurtje vertelde Harry over zijn gitaren, optredens (waaronder zijn optreden in een uitverkocht Ziggodome), maar kwamen ook er meer persoonlijke anekdotes aan bod op basis van vragen van de deelnemers. Als afsluiting speelde hij een aantal nummers, waaronder een drietal gloednieuwe composities die onderdeel worden van zijn nieuwe Timeline project. Zoals gebruikelijk werd het weekend afgesloten met smakelijke tapas en drankjes.

Op het enquêteformulier dat bijna alle deelnemers na afloop ingevuld hebben, bleek dat het weekend gemiddeld met het cijfer 9 beoordeeld werd!

Harry tijdens het vragen(v)uurtje
Harry tijdens het vragen(v)uurtje
Het afsluitende optreden van Harry

De volgende editie van het Sacksioni Methode Weekend zal op dezelfde locatie plaatsvinden, en wel op 9 en 10 december 2023. Het is nog niet mogelijk om hiervoor in te schrijven, maar mocht je graag mee willen doen, stuur dan een mailtje naar weekend@harrysacksioni.nl, dan laten we je weten zodra de inschrijving geopend wordt. We zullen dit ook laten weten via de nieuwsbrief

Met dank aan alle deelnemers voor het wederom onvergetelijke weekend!

De groepsfoto van 2022
Organisatie Sacksioni Methode Weekend 2022
Martijn, Dolf, Harry
Monique, Remi, Nancy, Yoka (kookploeg)
Lenno (niet op de foto), Lucas (hulp na afloop)

Aankomende optredens:
 • 25 mei
WIJK BIJ DUURSTEDE
 • 01 jun
HEERENVEEN
 • 08 jun
GROOTSCHERMER
 • 11 aug
ROOSENDAAL
 • 24 okt
EMMELOORD